ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Ιδιωτικοποιήσεις και Ενέργεια κρίνουν την αξιολόγηση

18:58 - 24 Απρ 2018 | Οικονομία
Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Ιδιωτικοποιήσεις και Ενέργεια κρίνουν την αξιολόγηση
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαμήλωσε την Τρίτη τις προσδοκίες για το Eurogroup της Παρασκευής στη Σόφια, λέγοντας πως δεν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα είπε πως στη Σόφια θα γίνουν συζητήσεις, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο και τον Ιούνιο να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία, που θα οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδο από το πρόγραμμα.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως ο μεγάλος στόχος είναι να ολοκληρωθεί χωρίς καμία αναβολή το πρόγραμμα της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου, έχοντας προηγουμένως κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Κατόπιν αυτού θα πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί το ελληνικό πακέτο εξόδου.

Αυτό θα πρέπει, όπως, είπε να περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνία για το «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης», ελληνικής ιδιοκτησίας, κατάληξη στον μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων και τέλος, τον καθορισμό του «cash buffer», δηλαδή τις διαθέσιμης ρευστότητας ως μαξιλαράκι ασφάλειας για την απρόσκοπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
88 προαπαιτούμενα, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια

Αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «δύσκολη υπόθεση, αλλά εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου εντός του Μαΐου».

Όπως είπε, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης υπάρχουν 88 προαπαιτούμενα, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησεις και στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα θα πρέπει μάλιστα να συμπεριλάβει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα σαφή και κοστολογημένη αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις, για τα επόμενα έτη.
Το μέλλον του ΔΝΤ

Αναφορικά με το ΔΝΤ και το μέλλον του στο πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι πλέον είναι γνωστές οι θέσεις του ταμείου, αλλά ότι και η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε να καταλήξει σε συμφωνία κατά το χρόνο διαμόρφωσης του συνολικού πακέτου για την Ελλάδα.

Τέλος, αναγνώρισε ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πάνε καλύτερα, και επισήμανε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για αναβολή ήδη αποφασισμένων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019 και μετά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.