ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΣΜΑ: Αυξανόμενη αισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων μάνατζερ

14:04 - 26 Απρ 2018 | Οικονομία
ΣΕΣΜΑ: Αυξανόμενη αισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων μάνατζερ
Ακόμη πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι σύμβουλοι μάνατζμεντ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κυρίως λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών και της προσδοκώμενης ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την έρευνα ΣΕΣΜΑ, για όγδοο συνεχές τρίμηνο, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, υπήρξε συνεχής βελτίωση των προσδοκιών για την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 17,5% από 16,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

sesma

Το 2017 η ελληνική οικονομία εξήλθε από μακρά και βαθειά ύφεση και κατάγραψε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης 1,4%, η οποία ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών. Συνεχίστηκε επίσης η πτωτική πορεία της ανεργίας.

Επιπλέον, καταγράφηκε μείωση της αβεβαιότητας, λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και των προσδοκιών για το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. Επίσης, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις προσδοκίες η αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι προβλέψεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έγιναν κατά τι λιγότερο αισιόδοξες το πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι του προηγουμένου. Πρέπει να υπογραμμισθεί επίσης ότι σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 η βελτίωση είναι σημαντική.

Συγκεκριμένα, o μέσος όρος των «θετικών» - «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας, δηλαδή: ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, περιορίστηκε από 31,2% στο τέλος του 2017 σε 25,3% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018.

Η βελτίωση της αισιοδοξίας όμως παραμένει πολύ μεγάλη έναντι του πρώτου τριμήνου του 2017, όταν ο δείκτης είχε λάβει τιμή μόλις 0,4%.

Αντίθετα, ο Δείκτης Παραγωγικών Συντελεστών βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις μεταβλητές του δείκτη, δηλαδή: ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο, διευρύνθηκε από 1,8% στο τέλος του 2017 σε 9,7% στο τέλος Μαρτίου 2018.

Τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση

Οι απόψεις των συμβούλων μάνατζμεντ για  τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα πέντε σημαντικότερα ήταν τα εξής:

  • Έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος
  • Υψηλή φορολογία
  • Αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση
  • Ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους
  • Δυσκολίες στη χρηματοδότηση

H 17η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 27-03-2018 έως 16-04-2018 και κατέγραψε τις προσδοκίες και τις απόψεις που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Συλλέχθηκαν 78 απαντήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό ανταπόκρισης 71,0%. Η έρευνα για το α’ τρίμηνο 2018 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των μελών του ΣΕΣΜΑ: BPM, EUROPEAN PROFILES, KAINOTOMIA, PwC, REMACO, DEFINE Solutions και ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΙΣ.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.