ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύσημα Fitch στην Ελλάδα για τις δημοσιονομικές της επιδόσεις

18:53 - 26 Απρ 2018 | Οικονομία
Εύσημα Fitch στην Ελλάδα για τις δημοσιονομικές της επιδόσεις
Η επίτευξη πλεονάσματος για δεύτερη διαδοχική χρονιά δείχνει τη συνεχιζόμενη προσήλωση των ελληνικών αρχών στη δημοσιονομική προσαρμογή, υποστηρίζει η Fitch Ratings σε έκθεσή της για το ελληνικό πλεόνασμα προϋπολογισμού, προβλέποντας βελτίωση στις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους.

Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης έρχεται μετά την ανακοίνωση της  ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την επίτευξη πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της για το 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 1,75%. Σημειώνεται ότι η Fitch προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση μας πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε “Β” το Φεβρουάριο» σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου.

Η Fitch εκτιμά πως τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να πέσουν κάτω από αυτούς τους στόχους μετά το 2020, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προβλέπει ότι το χρέος έπιασε «ταβάνι» το 2016 και θα υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό από την επόμενη χρονιά, διολισθαίνοντας στο 137% το 2025 και στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026. Η εκτίμηση υπολογίζοντας ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,5% αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμία ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα. Σημειώνει δε  ότι ακόμα και έτσι η χώρα θα παραμείνει πρώτη σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο δείκτη, μπροστά και από την Ιταλία, αν και η δομή του χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα κόστη αξιολόγησης.

Μεταξύ άλλων η Fitch σημειώνει επίσης πως η χώρα μας παραμένει μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική, αντί για κυκλική.

Εν τω μεταξύ, η Fitch αναφέρει πως η τεχνική εργασία από το Eurogroup για ένα μηχανισμό σύνδεσης της ελάφρυνσης χρέους με τους στόχους ανάπτυξης είναι προχωρημένη, και ο επικεφαλής του οργάνου Μάριο Σεντένο είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ έρχονται πιο κοντά στο να συμφωνήσουν για το θέμα. Το Eurogroup θα το συζητήσει στη συνεδρίαση της Σόφιας. Ο οίκος αξιολόγησης δεν περιμένει «κούρεμα», αλλά η προοπτική για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης ανακλάται στο θετικό outlook της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.