ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στην αγορά πετρελαιοειδών - Αναλυτικά η απόφαση του ΥΠΑΝ

21:13 - 16 Απρ 2007 | Οικονομία
«Φρένο» στην διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, την οποία είχε εισηγηθεί μεταξύ άλλων η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με σχετική έκδοση υπουργικής απόφασης που αφορά στη λειτουργία της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας κατά την θερινή περίοδο στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο, καθώς είχαν εξαιρεθεί από την απελευθέρωση του ωραρίου, με το άρθρο 28 του ν.3419/2005.

Στα πλαίσια της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, δεν έγινε δεκτή η πρόταση περί γνωστοποίησης της τιμής των πετρελαιοειδών στις εταιρείες πετρελαιοειδών κατά την παραγγελία, την οποία είχε εισηγηθεί επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ακόμη, το υπουργείο προανήγγειλε τη σύσταση Επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, συναρμόδιων υπουργείων και φορέων της αγοράς, αποσκοπώντας στην κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την αγορά πετρελαιοειδών.

Παράλληλα θα συσταθεί ειδική υπηρεσία ελέγχων, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες ελέγχου των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και τον συντονισμό των ελέγχων.

Συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, υποχρεώνονται οι εγχώριες εταιρίες διύλισης με την επωνυμία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και «Μότορ Οιλ (Ελλάς)» να γνωστοποιούν εγγράφως ή με ηλεκτρονικό μέσο στις εταιρείες εμπορίας την τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης), το αργότερο έως τις 10:00 το πρωί της ημέρας παράδοσής τους, αρχής γενομένης από την 1/7/2007.

Υποχρεώνονται επίσης οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να αναγράφουν το ποσό (ευρώ/λίτρο) έκπτωσης στα εκδιδόμενα από αυτές τιμολόγια πώλησης, αρχής γενομένης εξήντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επιπλέον η υπουργική απόφαση τις υποχρεώνει να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το μηχανισμό τιμολόγησης και κάθε αλλαγή αυτού, που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας και τους λοιπούς αγοραστές τους.

Η υπουργική απόφαση, περιλαμβάνει, αναλυτικότερα:

Για την εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών

1. Σχετικώς με την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου (ΟΠΣΠ) για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς από τις αρμόδιες αρχές

2. Την εκχώρηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με την εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών.

Με υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί βάσει του ν.3054/2002 θα ανατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η αρμοδιότητα συλλογής στοιχείων και πληροφοριών σχετικώς με την άσκηση δραστηριότητας στον τομέα της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων και την κατάρτιση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου, στο οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις χονδρικές τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμούν το επίπεδο τιμών στο οποίο διαθέτουν τα πετρελαιοειδή οι πρατηριούχοι.

Για την αγορά διύλισης

1. Σχετικώς με την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την άμεση ολοκλήρωση του Κανονισμού Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας,

2. Την μελέτη και διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Οργανισμού Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας

3. Την μέριμνα της πολιτείας για τη διευκόλυνση δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών, μέσω της παραχώρησης και χωροθέτησης δημόσιας γης για τις εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων και δεξαμενών μεγάλου κυβισμού.

Ο υπουργός επισημαίνει πως "ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και εντός του Απριλίου θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση βάσει του ν.3054/2002 για τον Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας".

Παράλληλα, ο κ. Σιούφας τόνισε πως "επί του παρόντος δεν κρίνεται αναγκαία η ίδρυση ειδικού φορέα για τη τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την εξέταση του ζητήματος παραχώρησης και χωροθέτησης δημόσιας γης για εγκαταστάσεις αποθ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.