ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονο παρασκήνιο και καυτή ατζέντα στο ντεμπούτο των θεσμών

15:18 - 15 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Έντονο παρασκήνιο και καυτή ατζέντα στο ντεμπούτο των θεσμών
Με τα καυτά ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας και της δημόσιας διοίκησης ξεκινά το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών αύριο Τετάρτη 16 στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

10.00    Ιδιωτικοποιήσεις

11.00    Ενέργεια

12.00    Επισκόπηση

15:30    Δημόσια Διοίκηση

 
Στο μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. «Για φορολογικά ή taxis administrations, ιδιωτικοποιήσεις, τα πράγματα πάνε καλά σε τεχνικό επίπεδο όπως και το θέμα με τις αντικειμενικές αξίες» αναφέρουν πηγές του Υπ. Οικονομικών εν όψει της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. «Δουλεύουμε για τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου» αναφέρουν σχετικά.
Κόντρα για το χρέος
Ωστόσο στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω της εκ διαμέτρου αντίθετης άποψης που έχει το Βερολίνο σε σχέση με το Ταμείο.
«Δεν πήγε καλά η συζήτηση με το ΔΝΤ και την Γερμανία. Έως την προηγούμενη Παρασκευή τα πράγματα ήταν χάλια, δεν υπήρχε καμία σύγκλιση σε σχέση με το  μηχανισμό» αναφέρουν σχετικά από το Υπ. Οικονομικών αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς, όπως σημειώνουν, μετά την αρχική διαπίστωση του χάσματος άρχισε μια σχετική προσπάθεια συνεννόησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ήδη καταγράψει το Reporter.gr το Βερολίνο έχει σηκώσει «τείχος» γα τον αυτόματο μηχανισμό απομείωσης του χρέους, κάτι που επιδιώκει το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να εκδώσει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).
«Οι Γερμανοί λένε ότι δεν γίνεται να διαμορφωθεί ένας αυτόματος μηχανισμός» σημειώνουν από το Υπ. Οικονομικών και προσθέτουν ότι «η άποψη μας και άλλων είναι ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία η συμφωνία του 2017 του Eurogroup, που λέει καθαρό σήμα στις αγορές. Αν πάρουμε 10 χρόνια επιμήκυνση, όλοι ξέρουν ότι είναι σημαντικό για τα ρωτογενή πλεονάσματα και τις ανάγκες της χώρας τις χρηματοδοτικές. Και βέβαια ξέρουν και αν κάνει βιώσιμο το χρέος ή όχι.»
Την ίδια ώρα από το Υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει στις αγορές μια καχυποψία για το ΔΝΤ.
Ταμείο και συντάξεις
Πάντως το θέμα της παραμονής ή όχι του  Ταμείου άπτεται και της εσωτερικής πολιτικής. «Αν το ΔΝΤ δεν μπει δεν θα πάρουμε τον μηχανισμό» αναφέρουν σχετικά από το Υπ. Οικονομικών.  «Ίσως και στις 24 Μαΐου αλλά έως τέλος του μήνα θα ξέρουμε αν θα μείνει το ΔΝΤ ή όχι» τονίζουν στο Υπ. Οικονομικών και σημειώνουν ότι αν δεν είναι το ΔΝΤ μέσα θα υπάρχει μια πιθανότητα να μη γίνουν περικοπές στις συντάξεις.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν με νόημα: "Δεν είναι της ώρας για τις συντάξεις. Η συμφωνία προβλέπει την μείωση των συντάξεων".
Πάντως η διαπραγμάτευση θα έχει μια έντονα πολιτική διάσταση. «Μετά τις γερμανικές και ολλανδικές εκλογές, η δύναμη έχει πάει προς την Ευρώπη και λιγότερο στο ΔΝΤ» αναφέρουν στην οδό Νίκης που θεωρούν ότι η συμφωνία θα είναι πακέτο και θα γίνει αντικείμενο συνολικής διαβούλευσης.
Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός στόχος της χώρας σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο είναι σε 1,5 με 2 χρόνια να μπορεί η χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες  μόνη της.  Δεν αποκλείουν όμως και να επεκταθεί η δανειακή σύμβαση, όχι όμως με όρους.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.