ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sink... your dreams in Greece!

12:38 - 17 Απρ 2007 | Οικονομία
Τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει μερίδιο αγοράς 5% στον κλάδο κρουαζιέρας στην Ευρώπη και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δίνει για πρώτη φορά έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό μέσω του ραδιοφωνικού σποτ Sale your dreams in Greece, καλλιεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο θετικές προοπτικές για τον κλάδο, το πρόσφατο ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη έρχεται να αναταράξει τα «ύδατα», εγείροντας ανησυχίες για το πλήγμα που ενδεχομένως θα δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός και κυρίως ο κλάδος της κρουαζιέρας τη φετινή σεζόν.

Μιλώντας στο «R» κύκλοι της αγοράς, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι ο τουρισμός θα παραμείνει αλώβητος από το εν λόγω περιστατικό και εκτιμούν ότι η είδηση για το ναυάγιο, η οποία εκανε το γύρο του κόσμου, θα έχει παροδικό αντίκτυπο.

«Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, κυρίως, μετά τη γνωστοποίηση ότι αγνοούνται δύο επιβάτες, ωστόσο, εκτιμούμε ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν πρόκειται να επηρεαστεί», αναφέρει στο «R» ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Δρακόπουλος και προσθέτει «αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη να διεξάγουμε συμπεράσματα, η παγκόσμια εμπειρία εχει δείξει ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό σε επίπεδο συνόλου είναι μικρές».

Αναφερόμενος στις προοπτικές που εμφανίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας, ο κ. Δρακόπουλος επισημαίνει ότι «οι προσδοκίες για τον κλάδο είναι ιδαίτερα θετικές, ενώ δεν υπάρχουν ανησυχίες για μείωση των Αμερικανών τουριστών, μετά το ναυάγιο, καθώς διαχρονικά έχουμε παρατηρήσει ότι οι Αμερικανοί αγαπούν ιδιαίτερα την κρουαζιέρα και ειδικά στην ελληνική επικράτεια με τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως τα συμπλέγματα των ελληνικών νησιών και το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα».

Οσον αφορά τη συνολική εικόνα που θα επιδείξει φέτος ο τουρισμός στη χώρα μας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι θα κινηθεί ελαφρά στατικά, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 3%, καθώς όπως τονίζει «η αύρα των Ολυμπιακών Αγώνων εξατμίστηκε και δύσκολα θα δούμε παρόμοια κρηκτική αύξηση της τουριστικής κίνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτμήσεις του Προέδρου της Ενωσης Ναυλομεσιτών κ. Χρήστου Αφρουδάκη, σύμφωνα με τον οποίο, θα υπάρξουν αμελητέες επιπτώσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας μετά το ναυάγιο στη Σαντορίνη, ενώ αντίθετα, για τη φετινή σεζόν αναμένεται ακόμη μεγαλύερη ζήτηση, αν κρίνουμε από τις κρατήσεις για την ενοικίαση σκαφών αναψυχής, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται.

«Θεωρώ ότι το ολο ζήτημα δεν είναι τόσο σοβαρό, αν και θα ήταν προτιμώτερο να μην είχαμε ανθρώπινες απώλειες και σίγουρα δεν του αρμόζει η εκταση που έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες από τα ελληνικά δελτία ειδήσεων», τονίζει ο κ. Αφρουδάκης και καταλήγει «οι Αμερικανοί θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το πιστό κοινό της ελληνικής κρουζιέρας και του γιώτινγκ, όπως φυσικά και μια μεγάλη μερίδα Ρώσων και Κινέζων τουριστών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια τείνουν να εξελιχθούν στο κατεξοχήν «πιστό κοινό» του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.

Αγγ. Σταμέλου

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.