ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιτουρίδης: Συμψηφίζει ομόλογα με...Χρηματιστήριο

17:33 - 17 Απρ 2007 | Οικονομία
Ευθύνες στο ΠαΣοΚ για τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά τη περίοδο 1999-2002, επέρριψε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από την ημέρα που το θέμα των ομολόγων ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιτουρίδης συνεχίζοντας την αντεπίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης για το θέμα των ομολόγων, τόνισε ότι την συγκεκριμένη περίοδο τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν περί τα 3,46 δισ. ευρώ από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές, αφού από τα 5,22 δισ ευρώ που επενδύθηκαν σε μετοχές το '99 απέμειναν στο τέλος του 2002 1,76 δισ. ευρώ.       

    Επίσης, ανέφερε ότι κατά την εν λόγω περίοδο τα ταμεία απώλεσαν από τοποθετήσεις σε ομόλογα 7,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ ήταν σε συναλλαγές με την εταιρία "Ακρόπολις", θέτοντας το ερώτημα στην αντιπολίτευση αν ζητά την επιστροφή και αυτών των πόρων.

Παράλληλα, ο υπουργός Απασχόλησης έκανε λόγο για ανεπαρκής ελέγχους την τελευταία δεκαετία στο επενδυτικό σκέλος των Ταμείων ενώ παραδέχθηκε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία επένδυσαν 1,26 δις. ευρώ σε δομημένα ομόλογα εκ των οποίων 777,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα σε σύνθετα προϊόντα τραπεζών (σ.σ. στοιχεία τα οποία… έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης).

Ο κ. Τσιτουρίδης διευκρίνισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν κεφάλαια, όπως έγινε το 1999 και το 2000 με το θέμα του Χρηματιστηρίου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επενδύσεις σε ομόλογα δεν ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2005 η περιουσία των ταμείων ήταν ίση με 28,9 δισ. ευρώ και το 2006 έφθασε τα 31 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προανήγγειλε δύο τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με την Επιτροπή που θα προτείνει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής διοίκησης των ταμείων, με τις οποίες θα παραμένει το αυτοδιοίκητο του ΟΑΕΕ και δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας. Οι ελεγκτικές, δε, εταιρίες που θα επιλεγούν για την εποπτεία της πορείας των ομολόγων, δεν θα συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με τους εμπλεκόμενους με την αγορά των προϊόντων αυτών από τα ταμεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.