ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος, με ή χωρίς ΔΝΤ

15:51 - 22 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος, με ή χωρίς ΔΝΤ
Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, ενώ είπε πως οι όποιες αποφάσεις για το χρέος δεν θα ληφθούν τώρα, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση, στις 21 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει βέβαια να υπάρξει συμφωνία για το χρέος άμεσα, ώστε να έχει χρόνο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Όσο για την τεχνική συμφωνία είπε πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης», ενώ χαιρέτισε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων «πριν από την έναρξη του Μουντιάλ» (14 Ιουνίου).
Για το χρέος και το ΔΝΤ σημείωσε: «Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε».

Τόνισε πάντως πως πράγματι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Δέχθηκε πάντως τη θέση του Ταμείου πως θα συνεχίσει να έχει λόγο για την Ελλάδα και στη μεταμνημονική περιόδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.