ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο Washington Group στον Καναδά: Οι ισχυροί αποφασίζουν για χρέος-ΔΝΤ

07:04 - 31 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Κρίσιμο Washington Group στον Καναδά: Οι ισχυροί αποφασίζουν για χρέος-ΔΝΤ
Στον Καναδά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η πιο καθοριστική συνάντηση σχετικά με το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το αν τελικά θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση. Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και κυρίως με τους Γερμανούς, για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ή τώρα ή ποτέ λοιπόν για το ΔΝΤ, με το Washington Group να συνεδριάζει την Πέμπτη στον Καναδά, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7.

Υπενθυμίζουμε πως στο Washington Group συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Η συγκεκριμένη "ομάδα" προσπάθησε να βρει λύση και στις Βρυξέλλες, πριν από το τελευταίο Eurogroup, ωστόσο, το χάσμα ΔΝΤ - Γερμανίας παρέμεινε αγεφύρωτο. Δόθηκε, απλώς εντολή να προχωρήσουν σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μπορεί όμως το ΔΝΤ να περιμένει την έκθεση των θεσμών έως τις 21 Ιουνίου, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη;

«Πρέπει να γίνει τώρα» απαντά στο Reuters ένας αξιωματούχους που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την ερχόμενη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πάρει καθόλου μέρος στη διάσωση.

Είναι η αλήθεια πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτή είναι και η πιθανότερη εξέλιξη. Άλλωστε και ο γερμανικός Τύπος αναφέρει σε δημοσιεύματά του πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ο Όλαφ Σολτς και να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Πολ Τόμσεν για το ελληνικό χρέος.

Το Ταμείο υποστηρίζει πως θα δεχθεί να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα μόνο αν η ευρωζώνη καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις του. Δεν δείχνει, πάντως, να αγχώνεται ιδιαίτερα, καθώς έχει ήδη κατοχυρώσει ενεργό ρόλο και στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, είτε χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, είτε όχι.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Στον Καναδά σήμερα θα δοθούν οι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω, με τη Γερμανία φυσικά να έχει τον πρώτο λόγο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.