ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης σε ΣΕΤΕ: Επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

13:31 - 31 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Μητσοτάκης σε ΣΕΤΕ: Επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση
Στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της ΝΔ για τον τουρισμό, αλλά φυσικά και για τη φορολογική πολιτική στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργησή του.

 «Θα επανεξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως καταργηθεί, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε μονομερώς το 2013 και 2014 και μπορούμε να το κάνουμε ξανά, καθώς εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές στην εστίαση και διαμονή στο 22% και 11% αλλά αυτό σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή εκεί που τον αφήσαμε», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Υποστήριξε επίσης ότι το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι εσφαλμένο, καθώς υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα, τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους και βγάζει υπερπλεονάσματα για να κάνει αναδιανομή με πελατειακούς στόχους. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του τουρισμού στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο τουρισμός είναι αναγκαίος για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο από κάθε άλλο τομέα». «Ο τουρισμός θα είναι πάντα η προμετωπίδα της ανάπτυξης, αλλά όχι όπως τον ξέρουμε, θα είναι ένας τουρισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και συνέργειες με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η ανάπτυξη της χώρας δεν θα είναι μονοθεματική. Η τελική επιτυχία του τουρισμού δεν πρέπει να μετριέται μόνο με τις αφίξεις, αλλά με τα συνολικά έσοδα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο» είπε.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Ειδικά για το Ελληνικό τόνισε ότι «θα προχωρήσει και θα γίνει, γιατί θα υπάρχει η απόλυτη πολιτική βούληση να προχωρήσει». Όπως είπε, σήμερα η μισή κυβέρνηση μπορεί να το θέλει, η άλλη όχι. Η επόμενη θα είναι αδιαμφισβήτητα υπέρ των επενδύσεων.

Ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον πολιτισμό της, προκειμένου να μπορέσει να διευρύνει την τουριστική περίοδο.

Δίκαιη φορολόγηση για την τάση του Airbnb

Μιλώντας για το Airbnb παραδέχτηκε ότι είναι μια τάση που θα μείνει. Χρειάζεται όμως να γίνουν κινήσεις προκειμένου να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση. Είναι μια δραστηριότητα που συμπληρώνει την τουριστική βιομηχανία της χώρας και δίνει δυνατότητες ευρύτερα στην οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε πώς μετράμε την επιτυχία στον τουρισμό καθώς δεν είναι μόνο οι αριθμοί των αφίξεων αλλά και τα έσοδα που αφήνει ο κάθε επισκέπτης. Πρέπει να είμαστε ο «νούμερο ένα» προορισμός στον κόσμο. Να έρχονται οι επισκέπτες και να φεύγουν λέγοντας θα ξανάρθω, συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.