ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέζει ο Στουρνάρας για προληπτική γραμμή-«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια

17:06 - 31 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Πιέζει ο Στουρνάρας για προληπτική γραμμή-«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια
Οδεύοντας προς το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να "κλειδώσει" ο τρόπος εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η Τράπεζα της Ελλάδας με έκθεσή της επιμένει στην άποψή της για λήψη προληπτικής γραμμής στήριξης.

Μέσω της «Επισκόπησης του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» ο Γιάννης Στουρνάρας πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας στο πλαίσιο της εποπτείας που ούτως ή άλλως θα υπάρξει, "σημαντική είναι η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλείδα ασφαλείας".

Θυμίζουμε πως η κόντρα κυβέρνησης - Στουρνάρα για το συγκεκριμένο ζήτημα κρατάει μήνες, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να βρίσκει νέα ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του, έχοντας φυσικά με το μέρος του και τις διεθνείς εξελίξεις, που έχουν ανεβάσει τα ελληνικά ομόλογα.

«Το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα εποχή είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί σημαντική πρόκληση. Υπό το πρίσμα αυτό η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση, εάν χρειαστεί, σε φθηνά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), την ‘παρέκκλιση’ (waiver), καθώς και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην κανονική περίοδο, αλλά κυρίως στην περίοδο επανεπένδυσης», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΤτΕ στην έκθεσή της.

Η κυβέρνηση, πάντως και διά στόματος, Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιμένει πως η πιστοληπτική γραμμή δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή και πως η Ελλάδα θα έχει ένα "μαξιλάρι" περίπου 20 δισ. για να ξεπεράσει τις όποιες φουρτούνες προκύψεις στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Κόκκινα δάνεια

Το δεύτερο θέμα στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στη συγκεκριμένη έκθεση η ΤτΕ είναι τα κόκκινα δάνεια και η διαχείρισή τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας τονίζει ότι απαιτείται η χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και η εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.