ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαναγγελία Τσακαλώτου για μόνιμες μειώσεις φόρων το 2019

13:32 - 03 Ιουν 2018 | Οικονομία
Προαναγγελία Τσακαλώτου για μόνιμες μειώσεις φόρων το 2019
Μόνιμες μειώσεις φόρων προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας μάλιστα λόγο για 700 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου από το 2019, τα οποία θα «μεταφραστούν» σε μόνιμες φορολογικές μειώσεις και αυξανομένη δυνατότητα φοροελαφρύνσεων τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά, μεταξύ άλλων, για την επόμενη μέρα της εξόδου από το μνημόνιο, τονίζοντας ότι «περνάμε πλέον από την επίβλεψη των μέσων και των στόχων στην επίβλεψη μόνον των στόχων» αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,.

Ο υπουργός φαίνεται να επιμένει στο ότι δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, τονίζοντας ότι «προφανώς και οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών, αλλά η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις».

Σχετικά με το χρέος, επισημαίνει σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ότι η Γερμανία είναι βασικός παράγοντας, αλλά υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, στην οποία αποτυπώνεται το γενικό πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους. Επισημαίνει ως ιδιαίτερης σημασίας τη ρητή αναφορά ότι πρέπει η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές. «Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης κοιτάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε καταλαβαίνουμε γιατί λέω ότι, ενώ η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο, αυτός ο ρόλος είναι εντός ενός περιορισμένου πλαισίου» εξηγεί. 

Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι τα αντίμετρα υπάρχουν και ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα έρθει μπροστά το αφορολόγητο». Υποστηρίζει ότι θα καταγραφεί και στο Μεσοπρόθεσμο ότι «όχι μόνο φτάνουμε το 3,5%, αλλά δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις/αύξηση δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022». «Πέραν των 700 εκατ. -που ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός- τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια, ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο», εξηγεί.

Για το ενδεχόμενο μια πιθανή συμφωνία με τα Σκόπια να επηρεάσεις τις σχέσεις των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «αποδείξαμε πως η συνύπαρξη μέσα στη διαφορετικότητα είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται ακόμα και σε θέματα μεγάλου ιδεολογικού βάρους για την κάθε πολιτική δύναμη (…) δεν ανησυχώ για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, θα εξαντλήσουμε τη θητεία μας».

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών μετά την έξοδο από το Μνημόνιο ή θα βοηθήσει από άλλον ρόλο στην κυβέρνηση, απαντά πως δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για προσωπικούς σχεδιασμούς. Δηλώνει ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ότι «διαφωνίες έχουν υπάρξει, πράγμα φυσιολογικό και εποικοδομητικό», για να προσθέσει: «Ο Αλέξης, να τού το αναγνωρίσουμε, δεν είναι ούτε αυταρχικός ούτε εγωπαθής. Και τα βρίσκουμε». Τονίζει ότι οι «53» είναι ιδεολογικό και κριτικό ρεύμα στο καταστατικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και μ' αυτή την έννοια δεν μιλά μόνο για τη δημοκρατία στο κόμμα και τη λειτουργία των οργάνων, αλλά εντοπίζει και τις αστοχίες στην άσκηση της πολιτικής. Σημειώνει ότι η δημόσια άσκηση κριτικής είναι δημοκρατία σε ένα κόμμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.