ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπεραισιοδοξία Χουλιαράκη- Αχτσιόγλου για την επόμενη μέρα-«Προσγείωση» από Τσακαλώτο

17:10 - 12 Ιουν 2018 | Οικονομία
Υπεραισιοδοξία Χουλιαράκη- Αχτσιόγλου για την επόμενη μέρα-«Προσγείωση» από Τσακαλώτο
Στη συζήτηση στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου μίλησαν με μεγάλη αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Ο μεν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως "η περίοδος μεγάλης λιτότητας τελειώνει" και η υπουργός Εργασίας πως "βγαίνουμε από την επιτροπεία". Έσπευσε να τους... προσγειώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει υποπέσει σε παρανοήσεις και επιχείρησε να καταρρίψει την κριτική για τα υπερπλεονάσματα που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο υποστηρίζοντας ότι θα επιτευχθούν παρά την θέληση της κυβέρνησης που διατηρεί τον στόχο για πλεονάσματα 3,5%.

«Ο πρώτος μύθος ισχυρίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο βάζει ως στόχο σημαντικά πλεονάσματα πάνω από 3,5%. Η αλήθεια είναι ότι η πρόβλεψη είναι 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% τα 2021 και 5,19% για το 2022. Αυτά αποτελούν τις υπεραποδόσεις και όχι τον στόχο που επιλέγει η κυβέρνηση που παραμένει στο 3,5%» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο πίνακας που εμφανίζει τα πλεονάσματα αποτελεί το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς νέα μέτρα.

Ο ίδιος διέψευσε ότι τα υπερπλεονάσματα προκαλούνται από την προνομοθέτηση μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου καθώς ανέφερε ότι για τα επίμαχα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη υπολογιστεί ισόποσα αντίμετρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% δεν ισοδυναμεί με αιώνια λιτότητα αναφέροντας ότι «διατήρηση πλεονασμάτων και επέκταση είναι εφικτή».

Οι αναφορές του κ. Χουλιαράκη περί τέλους λιτότητας προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ με τον κ. Θανάση Βαρδαλή να ασκεί κριτική στους παριστάμενους υπουργούς.

«Ποτέ δεν είπα ότι η τελείωσε η λιτότητα, είπα ότι την μειώνουμε» αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος από το υπουργικά έδρανα με τον βουλευτή του ΚΚΕ να του εξηγεί «δεν μίλησα για εσάς αλλά για τον κ. Χουλιαράκη».

Αχτσιόγλου: Τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από την επιτροπεία

Από τη δικιά της μεριά η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως η έξοδος από το πρόγραμμα αποτελεί και το τέλος της επιτροπείας.

«Τον ερχόμενο Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από την επιτροπεία και βγαίνουμε καθαρά, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς νέες αιρέσεις, χωρίς άλλες προϋποθέσεις για τη λήψη δανεισμού» τόνισε η υπουργός Εργασίας, κατά την τοποθέτησή της επί του πολυνομοσχεδίου. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα, δεν υπάρχουν άλλες αξιολογήσεις, ή διαπραγματεύσεις, και πως η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί τη δέσμευση να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

«Πρόκειται για το τελευταίο νομοσχέδιο, που συζητείται υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πολυετής κρίση και τα μνημόνια στη χώρα. Τελειώνει αυτή η εξαρτησιογόνος συνθήκη υπό την οποία λειτουργούσε η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, να πρέπει δηλαδή να εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές προκειμένου να δανειοδοτείται» είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία στην Οικονομία που το επιβεβαιώνουν. 

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.