ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντομπρόβσκις: Σύνδεση χρέους με πλεονάσματα-Σε... συνεννόηση οι κυβερνητικές αποφάσεις

13:51 - 15 Ιουν 2018 | Οικονομία
Ντομπρόβσκις: Σύνδεση χρέους με πλεονάσματα-Σε... συνεννόηση οι κυβερνητικές αποφάσεις
Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, άνοιξε κάποια από τα... χαρτιά του αναφορικά με το χρέος, αλλά και την ελευθερία που θα έχει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Ντομπρόβσκις δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αναφορικά με το χρέος και παρότι δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, παραδέχθηκε πως ορισμένες από τα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση μπορεί να συνδέονται με την τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, την εποπτεία και το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να ορίζει μόνη της την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρχει κάθε χρονιά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε με ειλικρίνεια: "Θα υπάρχει ένας βαθμός ελευθερίας, αλλά το θέμα είναι περίπλοκο", είπε για να εξηγήσει:

"Κατ’ αρχήν θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση με τους θεσμούς, σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου".

Πάντως, θέλησε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα "επιστρέφει στην κανονικότητα", σημειώνοντας πως τον επόμενο Οκτώβριο η Ελλάδα θα υποβάλλει όπως οι άλλες χώρες, στις 15/10 το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Τσακαλώτος: Θα μας ελέγχουν, αλλά δεν θα μας λένε πως να πετύχουμε τους στόχους

Αυτές οι αναφορές στην "κανονικότητα" άρεσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος διευκρίνισε πως η επιτήρηση από των θεσμών δεν θα ορίζει τον τρόπο που θα πιάνονται κάθε φορά οι στόχοι, αλλά απλώς η Ελλάδα θα ελέγχεται σχετικά με το αν όντως οι στόχοι επιτυγχάνονται.

Είπε επισης πως «το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup ο κος Τσακαλώτος είπε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αυτό συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017, υπάρχουν όμως διάφοροι συνδυασμοί που μπορείς να το κάνεις αυτό. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι αυτό που θα αποφασιστεί την Πέμπτη.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.