ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέος και «μαξιλάρι» ρευστότητας στο παζάρι των θεσμών ενόψει Eurogroup

11:23 - 16 Ιουν 2018 | Οικονομία
Χρέος και «μαξιλάρι» ρευστότητας στο παζάρι των θεσμών ενόψει Eurogroup
Με τα μάτια στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους είναι το οικονομικό επιτελείο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εν όψει των συνεδριάσεων την εβδομάδα που έρχεται του EWGκι εν συνεχεία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη καθώς εκεί θα φανεί αν θα τηρηθούν τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί και οριοθετούν την όλη διαδικασία μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τρέχει για να καλύψει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα ωστόσο το μεγάλο θέμα είναι το τι θα γίνει με τις ελαφρύνσεις των ωριμάνσεων αλλά και το κουμπαρά ασφαλείας που θα χτιστεί ώστε να λειτουργεί ως φόβητρο των αγορών.

Μέσα στη συζήτηση έχει ενταχθεί πλέον ως κυρίαρχο σημείο η γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ειδικού «μαξιλαριού» απ΄ όπου θα μπορεί να αποπληρωθούν δάνεια σε μια αντίστροφη αναλογία με την επιμήκυνση ωριμάνσεων. Δηλαδή όσο περισσότερο χρησιμοποιεί η Ελλάδα το μαξιλάρι τόσο λιγότερη επιμήκυνση των δανείων, ειδικά των ακριβών του EFSF θα μπορεί να ζητεί.

Παράλληλα τίθεται επί τάπητος το θέμα των πηγών χρηματοδότησης του εν λόγω μαξιλαριού. Αυτές είναι είτε τα αδιάθετα των δανείων, της 3ης σύμβασης συνολικού ύψους περίπου 27-28 δισ. Ευρώ, είτε η δόση της τελευταίας αξιολόγησης που εκτιμάται στα 10 δισεκ περίπου, είτε πρωτογενή πλεονάσματα, είτε τα κέρδη των Κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Παράπλευρη συζήτηση για τη συμφωνία πακέτο, όπου όπως φαίνεται το κεντρικό ζήτημα είναι το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι και η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων που μένουν. Ήδη το ΦΕΚ του πολυνομοσχεδίου έχει βγει από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγουν μια σειρά από αναγκαίες διοικητικές πράξεις, αλλά και προώθηση των πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα που είναι θλεμα αιχμής για τους θεσμούς.

Παράλληλα στις επικείμενες συεδριάσεις της Ευρωομάδας αναμένεται να μπει και πάλι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας για την περίοδο  μετά το 2022. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία του Ιουνίου του 2017 τα πρωτογενή πλεονάσματα για το χρονικό διάστημα μετά το 2022, θα πρέπει να είναι στο 2% χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί το επακριβές νούμερο, κάτι που επηρεάζει το σύνολο της συμφωνίας για το χρέος αλλά και των σχέσεων με το Βερολίνο (εμμένει στη δημοσιονομική ορθοδοξία). 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.