ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ολοκληρώθηκαν τα 88 προαπαιτούμενα- Τι γίνεται με τις συντάξεις

20:43 - 20 Ιουν 2018 | Οικονομία
Κομισιόν: Ολοκληρώθηκαν τα 88 προαπαιτούμενα- Τι γίνεται με τις συντάξεις
Την υλοποίηση και των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.

Στην έκθεση συμμόρφωσης που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν επισημαίνει πως, με αυτά τα δεδομένα, υφίστανται οι προϋποθέσεις για «επιτυχή ολοκλήρωση» του προγράμματος στήριξης αλλά και για εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης.

Το ύψος της τελευταίας δόσης δεν διευκρινίζεται. Αναμένεται ωστόσο να υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» που ετοιμάζει η Αθήνα.

Οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων τη δέσμευση της κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από το 2020.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η Κομισιόν προβλέπει πως η Ελλάδα θα πετύχει ή θα υπερβεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα ανέλθει στο ζενίθ στο τέλος της τετραετίας, όταν θα διαμορφωθεί στο 4,2%, σαφώς χαμηλότερα από το 5,19% που προβλέπει πάντως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Επιτροπή εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 1,9% φέτος, θα τονωθεί στο 2,3% την επόμενη διετία, προτού «ξεφουσκώσει» ελαφρώς στην συνέχεια, πέφτοντας στο 1,8% το 2022.

Οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα... διατηρηθούν

Συνεχίζοντας, η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί πλήρως

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.

Η ενισχυμένη εποπτεία

«Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η έκθεση των θεσμών.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.