ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έσοδα, δαπάνες και ΦΠΑ στην «ατζέντα» του Ecofin

18:10 - 19 Απρ 2007 | Οικονομία
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών και εσόδων αλλά και η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών θα βρεθούν μεταξύ άλλων στην «ατζέντα» των άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που θα διεξαχθούν στο Βερολίνο (20-21 Απριλίου αντίστοιχα) όπου την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Αναλυτικότερα, η «ατζέντα» των Συμβουλίων έχει ως εξής:

Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1.Οικονομική κατάσταση

Θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνόδου της G 7, που έγινε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον.

2.Δημοσιονομικές πολιτικές

Θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της ευρωζώνης για το 2007 και 2008.

3.Διεύρυνση της Ευρωζώνης

Θα συζητηθούν οι προοπτικές για τη διεύρυνση της ευρωζώνης.

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Θα συζητηθεί η σημασία της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και των γρήγορων τεχνολογικών εξελίξεων.

2. Ποιότητα των Δημοσίων Οικονομικών:

α. Αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών

Ως προς το σκέλος των δημοσίων δαπανών, η συζήτηση στο Συμβούλιο αναμένεται να βασιστεί σεσχετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων,ότι πρέπει να διερευνηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στη έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, τις υποδομές κ.λ.π. Αναφέρει, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών.

β. Αποδοτικότητα από την πλευρά των δημοσίων εσόδων

Ως προς το σκέλος των εσόδων, βάση της συζήτησης θα αποτελέσει κείμενο της Ε. Επιτροπής, το οποίο αναφέρει ότι η παγκοσμιοποίηση, η αυξημένη κινητικότητα των συντελεστών παραγωγής και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν νέες προκλήσεις για τη φορολογική πολιτική. Συνεπώς, για τα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό οι χώρες της Ε.Ε. να συνεχίσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων γιααποτελεσματικά φορολογικά συστήματα, με παράλληλη διασφάλιση υγιών δημοσίων οικονομικών.

3. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο τομέα του ΦΠΑ εντάσσεται στις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του άτυπου ECOFIN.

4. Σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών

Θα συνεχισθεί η συζήτηση που έγινε στο άτυπο Ecofin το Σεπτέμβριο του 2006 για τη λειτουργία των hedge funds.

5.Ανασκόπηση των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς

Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2007 στην Ουάσιγκτον η συνάντηση της Διεθνούς Νομισματικής και χρηματοοικονομικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.