ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: «Ιστορική» η σημερινή ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη

16:38 - 21 Ιουν 2018 | Οικονομία
Μοσκοβισί: «Ιστορική» η σημερινή ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη
Εξαιρετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «θα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη». «Είναι πιθανό να έχουμε σήμερα συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα», επεσήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρουνο Λεμέρ, τόνισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα έκανε τη δουλειά της».

«Για την Ελλάδα, που μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής θα είναι σε θέση να προχωρήσει βασισμένη στα δυο της πόδια. Θα είναι και για εμάς ιστορικό γεγονός. Θα σημαίνει ότι πλέον έχουμε αφήσει την κρίση της ευρωζώνης πίσω μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε τη λύση σήμερα. Είναι το καθήκον μας. Ως επίτροπος θα εξηγήσω τα prior actions που ολοκλήρωσε η Ελλάδα. Είναι θέμα των εταίρων της Ελλάδας να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε σήμερα και η 21η Ιουνίου θα είναι σημαντική ημέρα για όλους μας».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται τις πολλές ώρες και ημέρες και το πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύτηκε για να διορθωθεί η κατάσταση, η οποία όπως είπε, ήταν απειλή για τη βιωσιμότητα του ευρώ. 

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, επανέλαβε ότι θα πρέπει να είναι ένα αξιόπιστο πακέτο, που θα πείθει τις αγορές. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες καθώς δεν είχε αρχίσει η συνεδρίαση, δήλωσε ότι «το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο από όλες τις πλευρές που κάθονται στο τραπέζι».

«Ξέρουμε τις παραμέτρους, θα καλύψουμε τα κριτήρια και θα βρούμε λύση τις επόμενες στιγμές, ώρες, λεπτά», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Ενότητα και αισιοδοξία στο γαλλογερμανικό μέτωπο

Την πεποίθηση του ότι μπορεί να βρεθεί  σήμερα μια λύση για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πολύ καλή δουλεια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της, ολοκλήρωσε τις δεσμεύσεις της και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο και να προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για το πώς θα διαχειριστούμε το ελληνικό χρέος».

«Για πρώτη φορά Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στην ανάγκη για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και οι αποφάσεις αυτές είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο βήμα. Θα παρουσιάσουμε τον κοινό γαλλογερμανικό οδικό χάρτη στους εταίρους μας σήμερα», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Σεντένο: Θα κάνουμε αυτό που απαιτείται σήμερα

«Σήμερα είναι η τέλεια μέρα για να γιορτάσουμε την 20ετή επέτειο του Eurogroup. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM.

Πήραμε την πληροφορία ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο και δείχνει τη μεγάλη δέσμευση των ελληνικών αρχών να επιτύχουν στο πρόγραμμα, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών.

«Θα κάνουμε αυτό που απαιτείται σήμερα στο Eurogroup (we will deliver), είμαι αισιόδοξος υπό αυτή την έννοια, θα βρούμε το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που θα προωθεί τη βιωσιμότητα στο ελληνικό χρέος», τόνισε.

Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από την ίδρυση του ESM

Μόλις τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επεσήμανε ο Κλάους Ρέγλινγκ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο όπως είπε ο μηχανισμός «δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα περί τα 47 δισ. ευρώ μέσω του τρίτου προγράμματος. Αναλυτικά τα δάνεια, που έχει λάβει η χώρα μας παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του μηχανισμού, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Ανέφερε τέλος ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίς μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:19 - 21 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.