ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Στις καθυστερήσεις το ελληνικό χρέος- «Παζάρι» για την επιμήκυνση

19:20 - 21 Ιουν 2018 | Οικονομία
Eurogroup: Στις καθυστερήσεις το ελληνικό χρέος- «Παζάρι» για την επιμήκυνση
«Αγκάθι» στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων αποτελεί το ζήτημα του χρόνου της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, κάτι που οδήγησε στην παύση της κρίσιμης συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup, λίγο πριν τις επτά το απόγευμα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επανέλθουν στο ελληνικό ζήτημα μετά την ολοκλήρωση άλλων θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η συζήτηση προβλέπεται να πάρει παράταση και να συνεχιστεί μετά τη συζήτηση των «27», που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 18.30 ώρα Ελλάδας, αφού θα είχε ολοκληρωθεί το Eurogroup.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή καθώς όλες οι αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η επιμήκυνση αφορά τα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο, το ύψος των οποίων είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 ανέφερε ότι θα επιμηκυνθούν από 0 έως 15 έτη. Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες επέμενε στην  σκληρή γραμμή που έδινε επιμήκυνση 3- 5 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση 10 έτη, τουλάχιστον. Στην πλευρά αυτή βρίσκονταν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, στο πλαίσιο του Eurogroup, συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας. Στην ατζέντα της συζήτησης το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 21 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.