ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Έπρεπε να είχαν ληφθεί γρηγορότερα αποφάσεις για το χρέος

08:37 - 25 Ιουν 2018 | Οικονομία
«Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος» παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Suddeutsche Zeitung όπου ρωτήθηκε για τα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης, εξηγώντας πως «δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ξέσπαγε κρίση τέτοιου μεγέθους».

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, ένα Grexit θα ήταν η πιο δαπανηρή επιλογή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της. «Ωστόσο, υπάρχει και διαφορετική οπτική σε αυτό: όταν μια χώρα ξεπερνά κάποια συγκεκριμένα όρια, πρέπει να δέχεται τις επιπτώσεις», είπε ο Ρέγκλινγκ αναφορικά με την πρόταση του Σόιμπλε για Grexit, την οποία χαρακτήρισε λάθος.

«Ήταν καλό που καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, αλλά επίσης την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση, χάρη και στον ESM. Εάν δεν ήμασταν εκεί, εκτιμώ πως η Ευρώπη θα έδειχνε πολύ διαφορετική σήμερα», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα θα μπορέσει μετά το πρόγραμμα στήριξης να σταθεί μόνη στα πόδια της, ο Ρέγκλινγκ είπε πως η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως την τελευταία 8ετία και στη διάρκεια των τριών προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, από το 2016 εμφανίζει μικρά πλεονάσματα.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές και θα αποπληρώσει τα δάνεια του ESM. «Αυτό θα πάρει χρόνο», εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης της Γερμανίας του 1953 έγινε το 2010. «Κανείς δεν το πρόσεξε τότε -έτσι φαντάζομαι θα γίνει και με την Ελλάδα».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.