ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρέος-μέτρα πάνε πακέτο για το ΔΝΤ- «Καμπανάκι» και για εργασιακά

13:16 - 29 Ιουν 2018 | Οικονομία
Xρέος-μέτρα πάνε πακέτο για το ΔΝΤ- «Καμπανάκι» και για εργασιακά
Το ΔΝΤ ποτέ δεν έκρυψε ότι η συμφωνία του Eurogroup αναφορικά με το χρέος δεν το καλύπτει πλήρως. Άναψε μεν το πράσινο φως, αλλά εξαρχής η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως στο άμεσο μέλλον η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να επαναληφθεί. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πίτερ Ντόλμαν, συγκεκριμενοποιεί ακόμη περισσότερο τις θέσεις του Ταμείου.

Ο κ. Ντόλμαν παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σημειώνει πως σε πρώτη φάση τα μέτρα για το χρέος είναι επαρκή, εφόσον όμως η χώρα μας συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για συντάξεις και αφορολόγητο.

Με βάση τα παραπάνω η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, εκτιμά το Ταμείο. Ωστόσο, αναφέρουν πως μακρυπρόθεσμα δύσκολα θα διατηρήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές χωρίς νέα απομείωσή του χρέους

Παράλληλα στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «ξανασκεφτεί» τις αλλαγές στα εργασιακά με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εφαρμογή των μέτρων

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι "η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη ότι θα προχωρήσει" στην μείωση των συντάξεων από το 2019. Κι αυτό βέβαια αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση που μοιάζει να έχει αρχίσει να σκέφτεται να κάνει "αντάρτικο" στο θέμα των συντάξεων.

Πλεονάσματα

Τέλος, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι μετά το 2025 είναι επιτεύξιμα πιο χαμηλά πλεονάσματα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί για 2,2% του ΑΕΠ που προβλέπει η Κομισιόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.