ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οκτώ προτάσεις από ΕΡΙΑ για τα Φωτοβολταϊκά

17:17 - 20 Απρ 2007 | Οικονομία
Ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο για 26 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Μεσόγειο, με ταυτόχρονη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει, έως το 2020, η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), που ανακοινώθηκαν στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Φωτοβολταϊκών, στις 19&20 Απριλίου στην Αθήνα , η ηλεκτροπαραγωγή απο Φ/Β στην Ελλάδα μπορεί έως το 2020, εφοσον βέβαια προωθηθούν δραστήρια οι Φ/Β εφαρμογές στον οικιακό τομέα, να καλύψει τις ανάγκες 0, 5 εκατομ. νοικοκυριών ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, με αιχμή του δόρατος την εξάπλωση στα νησιά,θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων απο 65.000 θέσεων εργασίας.

Όπως άλλωστε προβλέπει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ , ο ελάχιστος στόχος για το 2020 είναι 700 MW εγκατεστημένων Φ/Β ενώο ΕΡΙΑ εκτιμά οτι ο θα ξεπερασει κατά πολύ τα 1.200 ΜW. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο φωτοβολταϊκά στις χώρες τηςΜεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΡΙΑ, απο 400 GWh το 2006 αναμένεται να ανέλθει σε 5 TWh το 2010 και σε 78 TWh το έτος 2020 .Ιδιαίτερα ευνοϊκές επιπτώσεις θα υπάρξουν για το περιβάλλονμεμείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 47 εκατομύρια τόνους το έτος 2020.

Τα τελευταία 5 χρόνια ο κλάδος των φωτοβολταϊκών γνωρίζειπαγκοσμίωςάνθηση, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 40% και με το ρυθμό αυτό εκτιμάται οτι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εως το 2010.Απο το 2011-2016 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 26% ενώ την περίοδο 2016-2020 στο 19%. Το 2007 η διεθνής βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα επενδύσει 2,6 δις ευρώ –ετήσια δαπάνη-σε νέες μονάδες παραγωγής ενώ θα απαιτηθούν επενδύσεις σε εφαρμογές ύψους 14 δισεκατομυρίων ευρώ έως το 2010, προκειμένουνα καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση .

Οι προτάσεις του ΕΡΙΑ για την προώθηση των Φ/Β

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του στην Αθήνα, ο ΕΡΙΑ παρουσίασε 8 προτάσεις ,οι οποίες υιοθετήθηκαν από τα μέλη και τους συνέδρους από 30 χώρες, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω στην Ελλάδα η υπόθεση των φωτοβολταϊκών:

1) Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης Φ/Β, καλύτεροςσυντονισμός και επαρκής ενημέρωσητων εμπλεκόμενων υπηρεσιώνώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτών που αντιμετώπισαν αρνητική στάση αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίεςείχαν άγνοια για τις Φ/Β τεχνολογίες καθώς και για το γεγονός οτι τα Φ/Β δεν έχουναρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

2) Δεδομένου οτι τα Φ/Β δεν εκπέμπουν ρύπους, δεν αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, είναι αθόρυβα και καλαίσθητα, αποτελούν αρχιτεκτονικό στοιχείο υψηλής αισθητικής που ενσωματώνεται αρμονικά στο αστικό περιβάλλον, πρέπει να υποστηριχθεί με συνέπεια η εφαρμογή τους στον κτιριακό τομέα. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν απο την πολιτεία θεσμικές ρυθμίσεις, για τηνεγκατάσταση Φ/Β, που ενδεχομένως θα εμποδίσουν τηδιείσδυση τους.

3) Προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιώσιμη αγορά Φ/Β στη χώρα, με τα πλεονεκτήματά της, πρέπει να επιτραπεί το άνοιγμα της αγοράς στον οικιακό τομέα.Δηλαδή να μπορεί ο κάθε ιδιώτης να εγκαταστήσει Φ/Β και να συνδεθεί στο δίκτυο και να διαθέτει το ρεύμα που παράγει , χωρίς αυτό να θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα με τις επακόλουθες φορολογικής φύσεως υποχρεώσεις.Ο ΕΡΙΑ προτείνει να εφαρμοστούν οι απλοποιημένες διαδικασίες που ισχύουν σε άλλες χώρες ,όπως π.χ στη Γερμανία .

4) Να αποσαφηνισθούν οι τυχόν υποστηρικτικοί μηχανισμοί (οικονομική υποστήριξη της επένδυσης) των φωτοβολταϊκών εφαρμογών και οι σχετικοί όροι, ώστε να είναι σαφές το υποστηρικτικό πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

5) Να δοθούν σαφείς οδηγίες , ως προς την εφαρμογή και την ερμηνεία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις αδειοδοτικές διαδικασίες , προς όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.Είναι αναγκαίο ολες οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων και όχι επιλεκτικό.

6) Η πρόσβαση στο δίκτυο και η σύνδεση των Φ/Β πρέπει να απλοποιηθεί και να καθορισθεί σαφές τεχνικό πλαίσιο , λογικός χρόνος σύνδεσηςμε λογικό κόστος.

7) Συμβάλλοντας στη διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, θα πρέπεινα διευκρινισθεί οτι η τιμή κιλοβατώρας που αναφέρετα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.