ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Αλογοσκούφης: "Ενημερωμένη η κυβέρνηση για JP Morgan"

23:37 - 21 Απρ 2007 | Οικονομία
Πλήρης η επιβεβαιώση του "R" ότι η κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη για την κίνηση της JP Morgan. Aπό την Παρασκευή ο "R" είχε αποκαλύψει τη σχετική πληροφορία, την οποία παρείχε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Με δηλώσεις του το Σάββατο από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση αν η κίνηση της JP Morgan ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση είπε ότι «υπήρξε ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όχι συνεννόηση» και κληθείς να σχολιάσει γενικότερα το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες (την Παρασκευή), ότι πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί, ότι εμείς εξετάζουμε με πολλή σοβαρότητα αυτή την πρόταση και, όπως είπα, με κριτήριο το αν διασφαλίζεται και από τους άλλους παράγοντες που συμμετείχαν στη δευτερογενή αγορά η πλήρης αποζημίωση ενδεχομένων ζημιών που έχουν υποστεί ασφαλιστικά ταμεία που αγόρασαν αυτά τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Το μόνο που μπορώ να συμπληρώσω είναι ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι ούτε η J. P. Morgan ούτε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που εξέδωσε το ομόλογο, έχει τίποτε να φοβηθεί από το συγκεκριμένο ομόλογο το οποίο έχει εκδοθεί σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας».

Συνεχίζοντας είπε ότι, «τώρα, το αν έχουν υπάρξει υπερτιμολογήσεις του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά από άλλους παράγοντες και αυτές οι υπερτιμολογήσεις ζημίωσαν κάποια ταμεία, αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα, το οποίο διερευνάται αυτή τη στιγμή και θα δούμε αν θα δεχθούμε ή όχι αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση, αν πραγματικά υπάρχει η δυνατότητα όλοι οι παράγοντες στην αλυσίδα που μεσολάβησε από την έκδοση του ομολόγου μέχρι να φτάσει στα ταμεία είναι διατεθειμένοι να πάνε σε αναστροφή των πράξεών τους".

Η JP Morgan σύμφωνα με πληροφορίες του «R» είναι αυτή που πιέζει τους άλλες μεταπράτες του ομολόγου να προχωρήσουν και αυτοί με την σειρά τους στην επιστροφή των κεφαλαίων. Επίσης, η Γερμανική τράπεζα HVB, αλλά και η North Asset Management φέρονται να συναινούν στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η JP Morgan, όπως αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή.

Αυτό, αν και όπως σημειώνεται παραπάνω, υπάρχει προβληματισμός από τον κ. Αλογοσκούφη, κατά πόσο θα συναινέσουν οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας, από τους οποίους πέρασε το δομημένο ομόλογο...

Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης

Στο μεταξύ, το Σάββατο από την Φλώρινα ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδης σχολίασε ως ευχάριστη και ωφέλιμη  την πρόταση της J.P. Morgan για εξαγορά του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε, τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν λεφτά, ενώ στο αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των ομολόγων απάντησε πως η ευθύνη είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης και να θωρακιστούν τα Ταμεία.

Για το ίδιο θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους της πρότασης της Τράπεζας JΡ Morgan σχετικά με το ομόλογο που διέθεσε στα ασφαλιστικά ταμεία, με κριτήριο την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που ενδεχομένως έχουν προκύψει από την αγορά του ομολόγου για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας προσφοράς που στοχεύει στην ακύρωση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από την Ελληνική Δημοκρατία. Η JP Morgan, ως ανάδοχος, μεταπώλησε το ομόλογο στην Νorth Αsset Μanagement (NAM) σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της αγοράς για τέτοιου είδους συναλλαγές.

Η JP Morgan θα προβεί σε προσφορά επαναγοράς του ομολόγου από τη ΝΑΜ στην ίδια τιμή στην οποία της το πούλησε, δηλαδή στο 92.95% της ονομαστικής του αξίας. Μετά από αυτήν την επαναγορά, η JP Morgan προτίθεται να υποβάλλει προφορά επιστροφής του ομολόγου στην Ελληνική Δημοκρατία με τους αρχικούς όρους και να ακυρώσει τη σχετική συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap), έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα υποστεί κανενός είδους ζημιά από αυτήν τη συναλλαγή.

Η JP Morgan ελπίζει ότι όσοι τυχόν συμμετείχαν στις μετέπειτα αγοραπωλησίες του ομολόγου, θα θελήσουν να προβούν σε ανάλογες πράξεις επαναγοράς με όσους συναλλάχθηκαν. Εφόσον αυτό συμβεί, η JP Morgan πιστεύει ότι οι σημερινοί κάτοχοι του ομολόγου, που όπως κατέστη γνωστό, αφορούν και σε ασφαλιστικά ταμεία, θα εισπράξουν τα χρήματά τους στο ακέραιο, δηλαδή στην τιμή που το αγόρασαν.

Η JP Morgan διαβεβαιώνει επίσης ότι το έσοδο που αποκόμισε από την συναλλαγή του Ελληνικού δομημένου ομολόγου ήταν εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην αγορά για τέτοιου είδους συναλλαγές.

Εκπρόσωπος της J

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.