ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντικείμενο διεπιστημονικής έρευνας η επίδραση του ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία

09:00 - 17 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Αντικείμενο διεπιστημονικής έρευνας η επίδραση του ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία
Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet Centre του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο δράσεων για τη διάχυση της γνώσης σχετικά με τη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει την εκπόνηση ακαδημαϊκής έρευνας με θέμα τη διαχρονική επίδραση του Ομίλου ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία και τίτλο «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Τηλεπικοινωνίες: η αξιολόγηση της εμπειρίας για το κράτος, την οικονομία και τους καταναλωτές».

Η ερευνητική ομάδα που απαρτίζεται από επιστήμονες διαφορετικών πειθαρχιών με έμφαση στην Οικονομική Επιστήμη, τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και τις Δημόσιες Πολιτικές, θα εξετάσει το ζήτημα σφαιρικά και θα απαντήσει στα ερευνητικά ερωτήματα που έχουν τεθεί μέσω βιβλιογραφικής-θεωρητικής προσέγγισης, εμπειρικής έρευνας και συγκριτικής ανάλυσης. Η έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2018, ενώ σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς ερευνητές ο Όμιλος ΟΤΕ θα καταγραφεί στη ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία ως ένα πετυχημένο παράδειγμα εταιρείας με θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου ΟΤΕ ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία. Με επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ το 2017, και συνολικό επενδυτικό πλάνο άνω των 2 δισ. ευρώ έως το 2022 μόνο για την Ελλάδα, στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει σε περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επιπλέον, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής, ο Όμιλος αναπτύσσει προηγμένα προϊόντα και υπηρεσίες, που αλλάζουν την εμπειρία των καταναλωτών, αλλά και προηγμένες λύσεις ICT, που στηρίζουν την πρόοδο των επιχειρήσεων. Το 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετείχε σε 28 ερευνητικά έργα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για προηγμένες τεχνολογικές λύσεις.

Μέσα από τη δραστηριότητά του, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει στην ενίσχυση της απασχόλησης με πάνω από 75 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας -που αντιστοιχούν στο 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Στόχος του Ομίλου, είναι να προσφέρει στους πάνω από 20.000 εργαζομένους του ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, με δυνατότητες για ανάπτυξη και εκπαίδευση. Το 2017, οι ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων ξεπέρασαν τις 343.000.

ΟΤΕ: Από κρατικό μονοπώλιο σε διεθνώς ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε τον Ιούνιο ημερίδα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ψηφιακής οικονομίας, αφιερωμένη στο μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας και τη συμβολή του Ομίλου στην ψηφιακή ανάπτυξη της Ελλάδας. Κεντρικός ομιλητής ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στον επιτυχημένο μετασχηματισμό του Ομίλου ΟΤΕ από πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Με σημείο σταθμό την αλλαγή ηγεσίας και την ανάληψη καθηκόντων Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ το 2010, ο ΟΤΕ κατόρθωσε να αλλάξει εργασιακή κουλτούρα του, να υιοθετήσει πελατοκεντρική φιλοσοφία με αποτέλεσμα να καταφέρει να εδραιωθεί ως ο αναμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σημασία της ψηφιακής ανάπτυξης και του ειδικότερα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκομίσει διαχρονικά από τις θέσεις στις οποίες έχουν δραστηριοποιηθεί.

Ομιλία Μ. Τσαμάζ στο LSE για την Ελλάδα, την κρίση και την αναπτυξιακή δυναμική του ΟΤΕ

Το επιτυχημένο παράδειγμα μετασχηματισμού του ΟΤΕ έχει προσελκύσει και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και εκτός των τειχών. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ προσκλήθηκε σε ειδική εκδήλωση του London School of Economics (LSE) με θέμα: «Ξεπερνά την κρίση η Ελλάδα; Χτίζοντας μια ανταγωνιστική οικονομία.», που διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο και η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK). Ο κ. Τσαμάζ περιέγραψε στο LSE τη στρατηγική που υλοποίησε η διοικητική ομάδα του Ομίλου για να επιτύχει την εξυγίανσή του, την εντυπωσιακή μείωση του δανεισμού, την έξοδο στις αγορές, την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, καθώς και τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων που αύξησαν την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ και οδήγησαν στην ανάπτυξή του.

«Ο πλήρης μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤΕ και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός μας, μας ώθησαν να βγούμε μπροστά, να επενδύσουμε εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς και να γίνουμε η εταιρεία των οπτικών ινών», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο μεγάλο στόχο του Ομίλου, να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού. «Προσαρμοζόμαστε ταχύτατα στα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή. Υλοποιούμε ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, που εστιάζει σε δύο άξονες: την εμπειρία των πελατών και την εσωτερική λειτουργία μας», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα από πλευράς Πολιτείας προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η τεχνολογία είναι ο κύριος σύμμαχός μας για να πετύχουμε ανάπτυξη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση. Για μένα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας και της χώρας είναι μονόδρομος.» κατέληξε ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 17 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.