ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγορές βγάζουν από το ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα

15:40 - 05 Σεπ 2018 | Οικονομία
Οι αγορές βγάζουν από το ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα
Το πόσο απέχουν από την πραγματικότητα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια και οι στόχοι για έξοδο στις αγορές υπενθυμίζουν για μια ακόμα ημέρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 4,60%, δηλαδή σε επίπεδα 2017.

Την ίδια ώρα, το 10ετές spread, δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, εκτινάσσεται στις 426,6 μονάδες βάσης. Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698%.

 

Τα επίπεδα αυτά δεν επιτρέπουν φυσικά στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε έκδοση και υπενθυμίζουν στην Ελλάδα πόσο ανέτοιμη βγήκε από την ασφάλεια των χρηματοδοτήσεων του ESM και πόσο ο χρόνος που πέρασε στο πλαίσιο των μνημονίων δεν αξιοποιήθηκε για να την προετοιμάσει να κινηθεί μόνη της στις αγορές.

 

Ενδεικτικό είναι ότι τα σημερινά επίπεδα της απόδοσης του δεκαετούς είναι υψηλότερα από εκείνα που βρισκόταν όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

 

Μέσα σε μερικές μέρες από την έξοδο από το μνημόνιο, αποδεικνύεται ότι οι αγορές δεν πείθονται από τις δηλώσεις θριάμβου και ότι σίγουρα δεν τους ξεφεύγουν οι ειδήσεις για την αρνητική επίδοση της ελληνικής οικονομίας και η φημολογία των τελευταίων ημερών για τις επικείμενες παροχές.

 

Εν μέσω μάλιστα μιας σοβαρής κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες που οδηγεί τους επενδυτές σε risk off επιλογές, τα ελληνικά assets εμφανίζονται ακόμα πιο αθωράκιστα, ενώ η χαμηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα καθιστά ακόμα λιγότερο ελκυστική επιλογή.

 

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η δήλωση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, στην Καθημερινή ότι ο διάλογος της Ελλάδας με τις αγορές δεν θα είναι πιο εύκολος από ό,τι με τους θεσμούς και ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων.

 

«Η ευθύνη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών έχει μετατοπιστεί τώρα πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση. Μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς», τόνισε.

 

Εκτός αν κάποιοι νομίζουν ακόμα ότι θα χτυπάμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές..

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 16:09 - 05 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.