ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: Με μεταβλητή συντάξεων το προσχέδιο προϋπολογισμού

08:41 - 17 Σεπ 2018 | Οικονομία
Υπ. Οικονομικών: Με μεταβλητή συντάξεων το προσχέδιο προϋπολογισμού
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2019 στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Η πολιτική βαρύτητα του εν λόγω σχεδίου, λόγω του ότι είναι ο πρώτος μετά την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και συμπίπτει με τη διενέργεια εκλογών κάνει το οικονομικό επιτελείο στον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στο πώς θα το συντάξει ώστε παράλληλα να εξυπηρετεί και τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και των αγορών.

Κεντρικό σημείο στην όλη προσπάθεια είναι η διαδικασία για τις συντάξεις. Κι ενώ τα μηνύματα για το αν θα κοπούν ή όχι είναι συγκεχυμένα, στην οδό Νίκης έχουν βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια επί τάπητος. Ένα με την περικοπή των συντάξεων να είναι παρελθόν κι ένα που τη συμπεριλαμβάνει.

Μέχρι πάντως την 1η Οκτωβρίου η Ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα υπάρχει μια σαφής ένδειξη για το αν το μέτρο περικοπής της προσωπικής διαφοράς θα αποτελέσει παρελθόν. Σημειώνεται ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν τηλεδιασκέψεις επικοινωνία με τους θεσμούς για την πορεία των μεγεθών του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και συνέχιση των πολιτικών επαφών της Αθήνας με το κουαρτέτο και τον άξονα Βρυξελλών – Παρισιού – Βερολίνου.

Ακόμη όμως και μετά την 1η Οκτωβρίου, αν δεν υπάρχει κάποιο θετικό νέο για τους συνταξιούχους και το Υπ. Οικονομικών καταθέσει προσχέδιο με τις συντάξεις να περικόπτονται, θα υπάρχει μια συνέχεια των επαφών και σημαντικών χρονικών σημείων. Πιο συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου η Αθήνα θα πρέπει να στείλει τις προβλέψεις της για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ στις 5 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup όπου εκτιμάται ότι θα τεθεί επισήμως το θέμα της μη περικοπής σε συνδυασμό με τα τελικά στοιχεία 10μήνου του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και του ότι οι εκλογές στη Βαυαρία θα έχουν παρέλθει.

Αν κι εφόσον η προσπάθεια αποτύχει τότε η Ελληνική πλευρά θα πρέπει μέχρι τις 21/11 να καταθέσει την πρότασή της στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2019 με το αρχικό προβλεπόμενο σενάριο με τις περικοπές.

Πάντως συνολικά στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά το όλο θέμα θα και θα απαλειφθεί,  λόγω της καλής πορείας του προϋπολογισμού, αλλά και της αναγκαιότητας να δοθεί ένα θετικό μήνυμα εντός κι εκτός Ελλάδας για την έξοδο από το μνημόνιο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.