ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ING: Οι εκλογές θα είναι τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα

16:00 - 17 Σεπ 2018 | Οικονομία
ING: Οι εκλογές θα είναι τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα
Η... ασταθής οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνεχίζεται, με την καθαρή έξοδο να μην σημαίνει ότι θα αποκτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της, σχολιάζει η ING σε νέα έκθεσή της. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι να αποκτήσει μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, παραμένοντας προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ένα πρώτο τεστ αξιοπιστίας.

Μετά την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017, η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε θέση να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, η δημοσιονομική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το τέλος του μνημονίου.

 

Όπως ήθελε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα αποχώρησε από το πρόγραμμα με έναν "καθαρό" τρόπο, δηλαδή χωρίς να καταφύγει σε οποιαδήποτε μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, σημειώνει η ING τονίζοντας ότι αυτό κατέστη εφικτό λόγω του μαξιλαριού ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι η «καθαρή» έξοδος δεν σημαίνει ότι η χώρα ανακτά τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αλλά πολλά ζητήματα εκκρεμούν ακόμη ενώ συμφωνήθηκαν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την εκπλήρωση των στόχων για τα δημόσια οικονομικά. Αυτοί παραμένουν πολύ φιλόδοξοι, όπως επισημαίνεται: το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2,2% του ΑΕΠ μετά από αυτό το έτος έως το 2060.

 

Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας στους δανειστές της, αποφασίστηκε ότι η χώρα θα υπόκειται σε «αυστηρή εποπτεία», κάτι που σημαίνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις, επισημαίνει η ING.

 

Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση, έρχεται σύντομα το πρώτο τεστ αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο θα είναι οι επερχόμενες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019.

 

Δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι εκλογές βάζουν την κυβέρνηση σε πειρασμό να ακολουθήσει δημοφιλείς πολιτικές, όπως η κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε από τους δανειστές. Ενώ είναι πολιτικά αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επικίνδυνη άσκηση, καθώς θα «χτυπήσει» την αξιοπιστία της Ελλάδας αλλά και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών σε μία στιγμή που η χώρα τούς χρειάζεται. Η ζωή στο πλαίσιο του προγράμματος είχε πολλές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν το κοινοβουλευτικό τεστ αλλά συχνά αντιμετώπισαν εμπόδια στην εφαρμογή. Η ζωή μετά το πρόγραμμα θα είναι η κατάλληλη στιγμή για σωστή εφαρμογή, με το... βραβείο να είναι η δυνατότητα να κινηθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, καταλήγει η ING.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.