ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζακ Λιου για Ελλάδα: Όχι πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις

17:19 - 21 Σεπ 2018 | Οικονομία
Τζακ Λιου για Ελλάδα: Όχι πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις
Ένας παλιός... γνώριμος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που είχε κάνει σειρά παρεμβάσεων το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, μιλά ξανά για την Ελλάδα και επιμένει πως ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο σωστός και δεν πρέπει η χώρα μας να παρεκκλίνει από αυτόν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα  στις μεταρρυθμίσεις, τα οποία, όπως εξηγεί, θα οδηγούσαν σε «υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή», τονίζει ο Λιου σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Εκτίμησε δε ότι το θέμα του χρέους θα χρειαστεί πιθανόν να ανοίξει και πάλι στο μέλλον. 

Επίσης, ο κ. Λιου δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια και φυσικά την έξοδο από το πρόγραμμα. «Αν σκεφτεί κανείς που βρισκόταν η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποτελεί τεράστια πρόοδο το γεγονός ότι αναπτύσσεται και πάλι, ότι επιτυγχάνει δημοσιονομικούς στόχους που ήταν δύσκολοι, για κάποιους μάλιστα ακατόρθωτοι, ενώ και η υποχώρηση της ανεργίας είναι ένα πολύ καλό σημάδι» σημείωσε.

«Καθώς η Ελλάδα θα προχωράει μπροστά, η μεγαλύτερη πρόκληση πιστεύω είναι να μην οπισθοχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που παρήγαγαν ουσιαστική πρόοδο, δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος, όπως τα χρόνια της κρίσης, να μην οδηγηθεί σε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή, να μη δαπανά χρήματα που δεν διαθέτει και να μην υπονομεύσει την πρόοδο που έχει ήδη πετύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η δέσμευση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η δυναμική του χρέους σε είκοσι χρόνια από σήμερα, ο κ. Λιου είπε ότι «η διατήρηση των πλεονασμάτων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συνιστά αναμφίβολα μια από τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προέβλεψε ότι στο μέλλον θα πρέπει να ανοίξει ξανά η συγκεκριμένη συζήτηση. Στο σημείο αυτό μάλιστα, θύμισε πως πάντοτε είχε διαφορετική αντίληψη για τη στρατηγική διαχείρισης του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας με νόημα πως «κάποιοι άλλοι διεθνείς εταίροι δεν είχαν την ίδια άποψη. 

«Το ΔΝΤ πίστευε και οι ΗΠΑ πίστευαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ότι το βάρος του χρέους ήταν απλώς μη βιώσιμο. Ο λόγος για τον οποίο κανείς χρησιμοποιεί υποθέσεις για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε τέτοιο βάθος χρόνου, είναι γιατί μέρος από το υποβόσκον ζήτημα του χρέους δεν έχει αντιμετωπιστεί» είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.