ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσχέδιο προϋπολογισμού με εναλλακτικά σενάρια

08:12 - 01 Οκτ 2018 | Οικονομία
Προσχέδιο προϋπολογισμού με εναλλακτικά σενάρια
Με μια αναφορά ότι ενδεχομένως και να μη χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις κατατίθεται το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 στη Βουλή σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προστεθεί μια παράγραφος στο Προσχέδιο, όπου θα καταγράφεται η εκδοχή της μη περικοπής εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές. Κατά τα λοιπά πρόθεση είναι το προσχέδιο να παραμείνει «σε ράγες» δημοσιονομικής και θεσμικής πειθαρχίας καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι το Προσχέδιο Προϋπολογισμού κατατίθεται στην Βουλή, αλλά το τελικό σχέδιο θα έλθει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το Νοέμβριο. Όμως το Προσχέδιο θα σταλεί στις 15 Οκτωβρίου προς έγκριση και στην Κομισιόν, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει το θέμα των συντάξεων στις αρχές του Δεκέμβρη.

Πάντως το μεγάλο θέμα για τις συντάξεις είναι το πώς οι αγορές θα υποδεχτούν τη μη περικοπή, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει κάποια στιγμή μια νέα έκδοση ομολόγων ή ένα νέο rollover δηλαδή ανανέωση με αντικατάσταση παλιαότερων και δεν επιθυμεί να δει επιτόκια στα ύψη. Παράλληλα, βέβαια, υπάρχει και το πολιτικό κομμάτι με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ειδικά του βορρά, να μη θέλουν τις μονομερείς ενέργειες, καθώς, μάλιστα, έχουν ως όπλο τις εγκρίσεις για το πακέτο για το χρέος.

Πάντως για τις συντάξεις ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει στείλει μηνύματα από τη Βουλή όπου τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν απαιτείται «κόψιμο» καθώς δεν είναι διαθρωτικό μέτρο ενώ υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.