ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού: Τι προβλέπει για συντάξεις, ανάπτυξη, πλεονάσματα

19:40 - 01 Οκτ 2018 | Οικονομία
Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού: Τι προβλέπει για συντάξεις, ανάπτυξη, πλεονάσματα
Στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση κατατέθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Κράτους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει στο κείμενο την "πρόθεση" να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται το δημοσιονομικό περιβάλλον, αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην "προκαλέσει" τους δανειστές αφήνοντας τελείως εκτός προσχεδίου την περικοπή των συντάξεων, ωστόσο εκφράζει την πρόθεσή της να μη την εφαρμόσει. Παράλληλα, παρουσιάζει τα δεδομένα, που κατά την ελληνική πλευρά αποδεικνύουν ότι η περικοπή των συντάξεων, δεν είναι αναγκαία, καθώς η χώρα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί.

Το προσχέδιο δηλαδή περιλαμβάνει και τα δύο σενάρια. Και με περικοπή των συντάξεων και χωρίς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Κρίθηκε πως αυτή η λύση είναι η ενδεδειγμένη, καθώς περνάει το μήνυμα σχετικά με το τι επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργεί την εντύπωση πως προχωρά σε μονομερή ενέργεια.

"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022", αναφέρει σχετικά το ΥΠΟΙΚ.
Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, το ΥΠΟΙΚ θέτει ως στόχο για το 2019 μεγέθυνση της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ το 2018 και 2,5% του ΑΕΠ το 2019.

Για την ανεργία υπάρχει πρόβλεψη μείωσης στο 16,7%, ενώ φυσικά θεωρείται απολύτως επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για υπερπλεόνασμα 3,94% το 2018 και 4,14% το 2019.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αναφέρει ότι εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, το 2019 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ύψους 3,56%.

Αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται επίσης λόγος για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία υλοποιείται ως εξής:

• Από την πλευρά των εσόδων,

(α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά,

(β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,

(γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και

(δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

• Από την πλευρά των δαπανών,

(α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,

(β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια,

(γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης,

(δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πρόκειται ουσιαστικά για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Γιώργος Αλεξάκης-Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 01 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.