ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: Κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό η Ελλάδα το 2019

15:51 - 03 Οκτ 2018 | Οικονομία
Capital Economics: Κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό η Ελλάδα το 2019
Η Capital Economics μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως ανεξάρτητης οικονομικής έρευνας περιγράφει με μελανά χρώματα το ενδεχόμενο για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας το 2019 που είναι έτος εκλόγών.Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων με συνέπεια τη δημιουργία απειλής για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να δανειστεί.
Oπως υποστηρίζει η Capital Economics

 μολονότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία, μία πιο προσεκτική ματιά στα προτεινόμενα μέτρα καταδεικνύει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να ενταθεί κοντά στις εκλογές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, οι προβλέψεις για το 2019 βασίζονται σε πιο ρεαλιστικές παραδοχές για την ανάπτυξη από τις αντίστοιχες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης στον δικό της προϋπολογισμό. Η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019 είναι στο ίδιο πλαίσιο με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο η Capital Economics δηλώνει επιφυλακτική για το αν ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να διατηρηθεί.

 

Ο τουρισμός παραμένει το ισχυρό ατού της Ελληνικής οικονομίας

 

Ο κλάδος "κλειδί" που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό, αναμένεται να υποστεί πλήγμα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης υποστηρίζει ο διεθνής οίκος, ενώ η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου (χαμηλές καταθέσεις, δείκτης NPLs στο 46%) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% για το 2018, ενώ για το 2019 εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,9%.

Αυτή η εξέλιξη από μόνη της δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, ωστόσο υπάρχει ξεκάθαρα κίνδυνος περαιτέρω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους υποστηρίζει ο ξένος οίκος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα δεχθεί ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές.

 

Ανέστης Ντόκας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.