ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσακαλώτος εξηγεί τον... διπλό προϋπολογισμό-Αισιοδοξία για τις συντάξεις

15:37 - 04 Οκτ 2018 | Οικονομία
Ο Τσακαλώτος εξηγεί τον... διπλό προϋπολογισμό-Αισιοδοξία για τις συντάξεις
Από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε την Πέμπτη στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού με δύο σενάρια για τις συντάξεις. Αισιοδοξία από την Κατερίνα Παπανάτσιου πως το μέτρο δεν θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή.

Ο υπουργός Οικονομικών παίρνοντας το λόγο εξήγησε πως το διπλό σενάριο που υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν είναι κάτι πρωτοφανές, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση:

“Προκαλεί φοβερή εντύπωση πόσα λίγα ξέρει για την Ευρώπη, το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”, δεν φαίνεται να ξέρουν, ενώ είναι τόσο φιλοευρωπαϊκοί που δεν ξέρουν ποιους κανόνες έχει η Ευρώπη, πως λειτουργεί η Ευρώπη”.

“Από το 2010 που ήμασταν σε πρόγραμμα και γι΄αυτό δεν μας αφορούσε, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει στη Κομισιόν ένα προσχέδιο με το σενάριο βάσης και με το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση.

“Αυτό κάνει κάθε χώρα, κάθε χρόνο. Εμείς είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε γιατί είχαμε δύο κόμματα που διαλύσανε την Ελλάδα, τη χρεοκόπησαν, ήμασταν σε προγράμματα και άρα δεν ήμασταν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο¨, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε: “Το σενάριο βάσης δεν συνιστά βασικό σενάριο. Βασικό σενάριο σημαίνει με τι δουλεύεις και τι θέλεις να κάνεις. Το σενάριο βάσης το έχουν όλες οι χώρες, και στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο και λέει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Δηλαδή τι θα γίνει αν δεν αλλάξουμε κανέναν φόρο, καμία κοινωνική ασφαλιστική εισφορά, καμία δαπάνη, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα”.

“Μάθετε πως δουλεύει η Ευρώπη και πως δουλεύει το εξάμηνο. Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια. Εμείς καταθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε και αυτό που θέλουμε να κάνουμε “, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, κα Παπανάτσιου δήλωσε ότι «ο στόχος για την ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, φαίνεται πως επιτυγχάνεται», εξηγώντας ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει δημοσιονομικό χώρο, ικανό ώστε να μην υλοποιηθεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, και να εφαρμοστούν παράλληλα τα θετικά μέτρα της ΔΕΘ.

 «Κατανοούμε την αγωνία της αντιπολίτευσης που θέτει τεχνικά επιχειρήματα, καθώς μέρα με τη μέρα ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση, για την ακύρωση του μέτρου, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Τους συνιστούμε ψυχραιμία» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.