ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσακαλώτος... βολιδοσκοπεί Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί

07:44 - 12 Οκτ 2018 | Οικονομία
Ο Τσακαλώτος... βολιδοσκοπεί Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί
Γεμάτη είναι η ατζέντα του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Παρασκευή. Ο υπουργός ΟΙκονομικών βρίσκεται στο Μπαλί και στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του τυρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Ποουλ Τόμσεν.

Όπως είναι φυσικό, στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης βρίσκεται η μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά ποια στάση πρόκειται να κρατήσει το ΔΝΤ απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων.

Το ΔΝΤ βέβαια έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί ότι κάθε συμφωνημένο μέτρο, πρέπει να εφαρμοστεί και το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ελπίζει ωστόσο πως δεν θα υπάρξει βέτο και θα προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους του Ταμείου ότι πράγματι τα νούμερα της Ελλάδας βγαίνουν και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Δεν είναι μόνο οι συντάξεις

Στην ατζέντα δεν θα βρίσκονται, όμως, μόνο οι συντάξεις, καθώς το ΔΝΤ έχει ενστάσεις και για άλλα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και οι αυξήσεις των επιδομάτων φτώχειας για όσους πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

Τέλος, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος θα θέσει προς συζήτηση και το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης (έως και 4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες) από τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Ελπίδα της Ελλάδας είναι το Ταμείο να αλλάξει τη ρητορική του και να στηρίξει την Ελλάδα, δείχνοντας πίστη στις δυνατότητες της χώρας, γεγονός που ενδεχομένως να βοηθήσει και στην έξοδο στις αγορές, που για την ώρα μοιάζει... άπιαστο όνειρο, με τις αποδόσεις των ομολόγων στο 4,5%.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.