ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσχέδιο προϋπολογισμού «δύο ταχυτήτων» κατατέθηκε στις Βρυξέλλες

21:30 - 15 Οκτ 2018 | Οικονομία
Προσχέδιο προϋπολογισμού «δύο ταχυτήτων» κατατέθηκε στις Βρυξέλλες
Δύο εκδοχές -μια με περικοπή συντάξεων και μία άνευ- περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, το κατατεθέν προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ σε περίπτωση μείωσης των συντάξεων (no policy change scenario -σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικών) και 3,6% του ΑΕΠ, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές και υλοποιηθούν τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση (discretionary measures -μέτρα στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης).

Παράλληλα, στον σχετικό πίνακα με τις παρεμβάσεις σημειώνεται ότι «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια επανάληψη του προσχεδίου που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή την 1η Οκτωβρίου, με οριακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης.

Μεταξύ άλλων, στο νέο προσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το 2019 και αφορούν επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρειών από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, όπως και περικοπή του φόρου μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να κοστολογείται 263 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, επομένως αναμένετε να τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ολόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίσκεται στο συνοδευτικό υλικό.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 21:51 - 15 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.