ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο των θεσμών υπερπλεονάσματα και κοινωνικά μερίσματα

08:55 - 16 Οκτ 2018 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο των θεσμών υπερπλεονάσματα και κοινωνικά μερίσματα
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν τα κλιμάκια δανειστών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με κύριο αντικείμενο πέρα από τα κόκκινα δάνεια την εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού.

Για ένα διήμερο, 25 και 26 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα ώστε να προετοιμάσουν τους φακέλους για τους επικεφαλής ενώ στη συνεχεια θα πρέπει να συντάξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Μάλιστα, η επίσκεψη των κλιμακίων των Θεσμών θα είναι η τελευταία πριν από την πρώτη Έκθεση Αξιολόγησης των δανειστών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας.

Η ατζέντα

Η πορεία των εσόδων και των δαπανών θα μπουν στο μικροσκόπιο ώστε να αποσαφηνιστεί το ύψος των υπερπλεονασμάτων φέτος και το 2019, μέρος των οποίων συνεχίζει να αμφισβητεί η Κομισιόν.

Στόχος είναι διασταυρωθούν με τος εκτιμήσεις της Αθήνας για οριστικοποιηθεί η υπεραπόδοση του 2019, αλλά και το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

Σημειώνεται ότι:

1. Η Κυβέρνηση: Προβλέπει ότι το 2019 θα υπάρξει υπερπλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%

2. Οι Θεσμοί: Υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από 600 με 650 εκατ. ευρώ.

Διαφορές υπάρχουν και στο υπερπλεόνασμα του 2018. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει υπέρβαση 445 εκατ. ευρώ και μένει να επιβεβαιωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους που είναι ακόμη επιφυλακτικοί.

Το προβλεπόμενο σενάριο

Στο μεταξύ με τα δυο σενάρια –ένα με περικοπές συντάξεων και ένα με μη περικοπή- ήταν το σχέδιο του Προϋπολογισμού που εστάλη στην Κομισιόν χθες.

Στο κείμενο, δε, καταγράφεται οριακή διαφορά στους υπολογισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα:

- Στο 4,2% (αντί 4,14%) στο σενάριο βάσης (δηλαδή με περικοπή των συντάξεων)

- και 3,6% (αντί 3,56%) στο σενάριο χωρίς τις περικοπές των συντάξεων, ενσωματώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ακόμα καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Για το 2018 εκτιμάται ότι σε όρους Eurostat (ESA) το πλεόνασμα θα είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε το Προσχέδιο στο σενάριο χωρίς τις περικοπές των συντάξεων και 145 εκατ. ευρώ για το 2019.

Λιγότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ελαφρές τροποποιήσεις των εξαγγελιών της ΔΕΘ, που έκανε ο Πρωθυπουργός, όμως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα διατηρείται στα ίδια επίπεδα.

Έτσι:

- Κατά 52 εκατ. ευρώ μειώνεται το πακέτο ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες (συρρικνώνεται στ 177 εκ. από 229 εκ. ευρώ) και

- αυξάνεται αντιστοίχως το επίδομα ενοικίου κατά 50 εκ.ευρώ (από 150 στα 200 εκ.ευρώ)

- Η πρόβλεψη για το κόστος στον προϋπολογισμό από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% διατηρείται στα 263 εκατ. ευρώ

- η μείωση του φόρου στα μερίσματα κατά 5% θα ισχύσει από το 2019,

- η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% τον χρόνο θα ξεκινήσει από τα κέρδη του 2019.

Η ανάπτυξη

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις διατηρούνται ως έχουν και στο ελληνικό σχέδιο (ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2,5% το 2019).

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent θα διαμορφωθεί φέτος σε 70,23 δολάρια ανά βαρέλι (από 52,81 δολάρια πέρυσι) πριν υποχωρήσει σε 68,99 δολάρια το βαρέλι το 2019.

Τα ορόσημα

Μια πρώτη πάντως συζήτηση για τις συντάξεις αναμένεται να γίνει στο EuroWorking Group (EWG) της 26ης Οκτωβρίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Νωρίτερα στις 22 Οκτωβρίου, η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του περασμένου έτους.

Τα κόκκινα δάνεια στο προσχέδιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει ρεαλιστικές παραδοχές για την αύξηση των καταθέσεων στα 137,4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019 (τον Αύγουστο ήταν ήδη στα 131,6 δις ευρώ).

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τη δυναμική των νέων δανείων το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με υπόλοιπο δανείων 185,1 δις ευρώ, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 190,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 5 δισ. περισσότερα.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο τα υπόλοιπα δανείων είχαν πέσει στα 177 δισ. ευρώ από 184 δις το Δεκέμβριο του 2017, με τάση συνεχώς πτωτική κι αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους με βάση την πιστωτική επέκταση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.