ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένει η Ιταλία: Δεν αλλάζουμε το στόχο του ελλείμματος

15:04 - 22 Οκτ 2018 | Οικονομία
Επιμένει η Ιταλία: Δεν αλλάζουμε το στόχο του ελλείμματος
Η Ιταλία απάντησε στην Κομισιόν πως παραμένει σταθερή στην απόφασή της να εμφανίσει στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019. Παρά τις έντονες παρατηρήσεις της Κομισιόν, που έκανε λόγο για πρωτόγνωρη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, η λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση επιμένει.

Η απάντηση της Τρίτης δείχνει πως η Ρώμη είναι αποφασισμένη να τραβήξει κι άλλο το σχοινί, ακόμα κι αν αυτό θα σημάνει την επίσημη απόρριψη του προσχεδίου από την Κομισιόν.

Αν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά από το 2013, όταν η Επιτροπή ανέλαβε ενισχυμένες αρμοδιότητες επί των εθνικών προϋπολογισμών.

«Η ιταλική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έχει επιλέξει μία προσέγγιση της δημοσιονομικής πολιτικής, που δεν είναι σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της Ε.Ε..» αναφέρει στην επιστολή- απάντηση προς την Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία. 

«Ήταν μία σκληρή, αλλά αναγκαία απόφαση υπό το φως των επίμονων καθυστερήσεων στην ανάκαμψη και την επιστροφή του ΑΕΠ σε προ κρίσεως επίπεδα» συμπληρώνει στην επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή του Dow Jones Newswire. 

Ασφαλώς αναμένονται οι αντιδράσεις της Κομισιόν, με τον Πιερ Μοσκοβισί να δείχνει πάντως νωρίτερα πως δεν υπάρχει διάθεση να ανέβουν ιδιαίτερα οι τόνοι. Ξεκαθρίζεται μεν ότι οι Βρυξέλλες ζητούν τήρηση των κανόνων, ωστόσο, για την ώρα επιδιώκουν έναν ήρεμο διάλογο με τη Ρώμη.

Γερμανικές βολές

Στο μεταξύ, στο παιχνίδι των δηλώσεων μπήκε την Δευτέρα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε πως "η Ιταλία, με το μεγάλο επίπεδο χρέους, έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν δέχεται νέο χρέος".

Πρόσθεσε ότι εναπόκειται τώρα στους Ιταλούς πολιτικούς να επιλύσουν τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι πραγματικά πολύ απλό: Κάποιος με μεγάλο χρέος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν δέχεται νέο χρέος από κάποιον που έχει μικρό», τόνισε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρώπη, ερωτηθείς από πολίτη να σχολιάσει το θέμα της Ιταλίας.

«Όταν έχεις χρέος 130% της οικονομικής παραγωγής, όπως η Ιταλία, τότε απλά πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός», είπε.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.