ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νόμο η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

14:05 - 02 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Κοινή υπουργική απόφαση που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο τομέα, υπέγραψαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Π. Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.Στόχος της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται μέσω της τακτικής συντήρησης των κλιματιστικών μονάδων, ιδιαιτέρως του τμήματος που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, που μπορεί να ανέλθει έως και στο 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για το ίδιο ψυκτικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας αφορά τα κτίρια του δημόσιου τομέα (ιδιόκτητα ή μισθωμένα), της Αυτοδιοίκησης αλλά  και των Εποπτευόμενων Φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η υποχρεωτική διενέργεια προληπτικής συντήρησης των κλιματιστικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ιδιαιτέρως για το 2007 η προληπτική συντήρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2007.

Σύμφωνα με την απόφαση η προληπτική συντήρηση διενεργείται από τους έχοντες το προς τούτο δικαίωμα και πραγματοποιείται στα στοιχεία της εγκατάστασης που βρίσκονται τόσο στους εσωτερικούς όσο κυρίως στους εξωτερικούς χώρους των κτιρίων.

Ως κλιματιστικές μονάδες νοούνται οι ακόλουθες μονάδες με ονομαστική ισχύ μεγαλύτερη ή ίση των 12KW:

*Κλιματιστικές μονάδες γραφείου (τοίχου ή διαιρούμενες).

*Ημικεντρικές κλιματιστικές μονάδες, διαιρούμενου τύπου ή και αυτοτελείς (μονομπλόκ), αερόψυκτες ή υδρόψυκτες.

*Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες με ψύκτη νερού και κλασικό λέβητα ή με αντλίες θερμότητας ήμε σύστημα μεταβαλλόμενου όγκου ψυκτικού ρευστού.

Τέλος, η ευθύνη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης ανατίθεται στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που είχαν οριστεί για την επέκταση της εγκατάστασης πυκνωτών σε όλα τα κτίρια του δημόσιου τομέα, ενώ ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας αυτής θα ασκείται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκο Στεφάνου.

Υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη προηγηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης μια σειρά πρωτοβουλιών, για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας όπως:

•Το πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των φωτιστικών σωμάτων στα κτίρια του δημόσιου τομέα, όταν αποτε¬λούνται από λαμπτήρες πυρακτώσεως ή φθορισμού κλάσης ενεργειακής απόδοσης κατώτερης της Β, με λαμπτήρες κλάσης ενεργειακής απόδοσης Α ή Β, το οποίο και ολοκληρώνεται.

•Το μεγάλο πρόγραμμα αντιστάθμισης της αέργου ισχύος με εγκατάσταση πυκνωτών στα κτίρια του δημόσιου τομέα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 και επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους που απέδωσε σημαντικά οφέλη τόσο μείωσης των απωλειών αλλά και ισχυροποίησης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

•Την πρωτοβουλία για τη σύνδεση των κτιρίων του δημοσίου με φυσικό αέριο, στις περιπτώσεις που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

• Τις αποφάσεις παροχής οικονομικών κινήτρων σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες για τον περιορισμό της ζήτησης ισχύος το θέρος του 2005 και του 2006. Απόφαση παροχής οικονομικών κινήτρων θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και για το 2007.

• Την κοινή εγκύκλιο με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο που αφορούσε την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο τομέα κατά το διάστημα από 3 Ιουλίου 2006 έως το τέλος Αυγούστου 2006 (περίοδος αιχμής φορτίου) και η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας για το 2007.

• Την εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στην οικία, στο γραφείο και στη χρήση του αυτοκινήτου. 

Τέλος, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ ξεκινά την αποστολή ενημερωτικών εντύπων στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ και το υπουργείο Ανάπτυξης θα διανείμει έντυπα με πρακτικές οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.