ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΔΟΕ και «μαϊμούδες»: Τι εκτοξεύει και τι βυθίζει θέσεις εργασίας-ΑΕΠ

14:32 - 24 Οκτ 2018 | Οικονομία
ΣΔΟΕ και «μαϊμούδες»: Τι εκτοξεύει και τι βυθίζει θέσεις εργασίας-ΑΕΠ
Η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας οι βιομηχανίες εντάσεως διανοητικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν κατά 28% στο ΑΕΠ της ΕΕ και στο 42% της απασχόλησης.

Ωστόσο πέρα από τα όποια προσκόμματα που αφορούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις, θεσμικό πλαίσιο βασική νάρκη στην προσπάθεια ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία είναι τα προϊόντα «μαϊμού».

Στις δαγκάνες του ΣΔΟΕ

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία, σημερινά, στοιχεία του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά  τις τελευταίες ημέρες, υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής προχώρησαν σε κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων εμπορευμάτων, τα οποία κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν.2960/2001 (Τελωνειακός Κώδικας). Τα εμπορεύματα αυτά  εντοπίστηκαν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε περιοχές κυρίως του κέντρου της Αθήνας.

Ειδικότερα:

► Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, εντός αδήλωτου αποθηκευτικού χώρου επιχείρησης ιδιοκτησίας αλλοδαπού  υπηκόου, συνολικά 21.613 τεμάχια πορτοφόλια και τσάντες για τα οποία δεν προσκομίσθηκαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης και καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, εκ των οποίων τα 1.850 τεμάχια ήταν προϊόντα απομίμησης γνωστών οίκων.

► Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, εντός αδήλωτου αποθηκευτικού χώρου επιχείρησης ιδιοκτησίας ημεδαπού, υποδήματα συνολικής ποσότητας 24.430 ζευγών, για τα οποία δεν επιδείχθηκαν παραστατικά νόμιμης απόκτησης ή εισαγωγής τους.

► Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, εντός φορτηγού οχήματος Δ.Χ. που στάθμευσε παραπλεύρως επιχείρησης ιδιοκτησίας αλλοδαπού  υπηκόου καθώς επίσης  και σε αποθηκευτικό χώρο της ίδιας επιχείρησης, 1.180 κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες)προερχόμενα από την Κίνα, για τα οποία δεν προσκομίσθηκαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης και καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

► Σε αδήλωτο επαγγελματικό χώρο εντοπίστηκε αποθήκη ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) εμπορίας καλλυντικών, εντός της οποίας κατασχέθηκαν 1.496 τεμάχια καλλυντικών σκευασμάτων καθώς επίσης και μια Φ.Τ.Μ..

«Με τις ανωτέρω κατασχεθείσες  ποσότητες, τα προϊόντα απομίμησης και λαθραίας εισαγωγής που έχουν κατασχεθεί εντός του τρέχοντος έτους από υπαλλήλους των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων Αττικής και Μακεδονίας της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.,υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια τεμάχια. Συγκεκριμένα έχουν κατασχεθεί 2.000.419 τεμ. , έναντι ποσότητας 1.056.377 τεμ. που είχε κατασχεθεί το προηγούμενο έτος. Στις ποσότητες αυτές δενπεριλαμβάνεται το περιεχόμενο 262 εμπορευματοκιβωτίων που επίσης έχουν κατασχεθεί, για καταστρατήγηση των διατάξεων του καθεστώτος «42» αναφέρει το ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Α. Προϊόντα απομίμησης που κατασχέθηκαν εντός του 2018

► 652.238 τεμ. ενδύματα – υποδήματα

► 235.465 τεμ. σήματα κ.λ.π.

► 198.442 τεμ . γυαλιά ηλίου

► 153.244 τεμ. τσάντες – πορτοφόλια κ.λ.π.

► 11.834 τεμ. ρολόγια

►  6.911 τεμ. αρώματα, κρέμες κ.λ.π.

► 1.975 τεμ. ηχεία

► 1.180 τεμ. κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες)

► 137 τεμ. λοιπά είδη

Β. Προϊόντα (no name) λαθραίας εισαγωγής που κατασχέθηκαν εντός του 2018

► 738.993 τεμάχια   

‘Όπως αναφέρει το ΣΔΟΕ, εκτός των ανωτέρω, έχουν κατασχεθεί και περίπου 10 τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα.

Ευρωπαϊκή λαίλαπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας το μέγεθος της παραποίησης- απομίμησης που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες πωλήσεων ανέρχονται σε 58,9 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές θέσεις εργασίας που χάθηκαν φτάνουν στις 434.701. Οι απώλειες σε ευρώ ανά κάτοικο υπολογίζονται σε 125 ετησίως στην Ελλάδα και 116 ευρώ στην ΕΕ.

Μάλιστα, οι πέντε κλάδοι με τη μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων στην Ελλάδα είναι:

Τα φάρμακα (10,5%) και απώλειες 490 εκατ. ευρώ

Τα είδη ένδυσης (12,8%) και απώλειες 394 εκατ. ευρώ

Τα καλλυντικά (16,8%) και απώλειες 195 εκατ. ευρώ

Τα έξυπνα τηλέφωνα (16,9%) και απώλειες 90 εκατ. ευρώ

Τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά (10,7%) με απώλειες 50 εκατ. ευρώ

Κόστος σε απασχόληση και ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται σε 60 δισ. EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά.

Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε 116 EUR ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως. Επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους, χάνονται επίσης άμεσα 434 000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, οι 13 τομείς χάνουν ετησίως το 12,3 % των άμεσων πωλήσεών τους στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1,4 δισ. EUR, ή 125 EUR ανά Έλληνα κάτοικο ετησίως.

Οι 13 τομείς που μελετήθηκαν είναι οι εξής: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά.

Επιπλέον, βάσει, μάλιστα, των πορισμάτων της τελευταίας έρευνας του ΟΟΣΑ/EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμού».

Σε όλη την αγορά κίνδυνοι

Τα προϊόντα «μαϊμούδες» δεν αφορούν μόνο αγαθά πολυτελείας, αλλά εμφανίζονται σε όλους τους τομείς καταναλωτικών προϊόντων. Παράλληλα, μια ολόκληρη χύμα αγορά, δηλαδή χωρίς προέλευση και συσκευασία, εξακολουθεί να ανθεί, επιβαρύνοντας το δημόσιο ταμείο καθώς οδηγεί σε μεγάλο όγκο φοροδιαφυγής. Επιπλέον λόγω της άγνωστης προέλευσης, τα φαινόμενα αυτά, θέτουν σε κίνδυνο τον ίδιο τον καταναλωτή και πολύ συχνά την υγεία του.

Πέρα από τα τρόφιμα και τα ποτά όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και το πλαίσιο είναι ελλειμματικά  το πρόβλημα, όπως φαίνεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτείνεται σε κομβικούς τομείς. Π.χ. στην αγορά του φαρμάκου με μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής και παραϊατρικά είδη να πωλούνται μέσω internet με άδηλες διαδικασίες, επίσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που πωλούνται ελεύθερα χωρίς άδειες σε no name καταστήματά  όπου μάλιστα γίνεται επίκληση και ισχυρισμών μειωμένου κινδύνου υγείας.

Αναμφισβήτητα, η κρίση, όπως παρατηρεί η αγορά έφερε αυτές τις νεόκοπες συνήθειες ωστόσο το κόστος για την υγεία δεν είναι αμελητέο. Έτσι, σχεδόν όλοι οι φορείς εμπλεκόμενων κλάδων ζητούν λεγχος και  ρύθμιση της παράνομης και άναρχης υφιστάμενης αγοράς ώστε να πάψει ο καταναλωτής να πέφτει θύμα παραπλάνησης, αλλά και η οικονομία να βρει ένα κρυμμένο πίσω από τα fake προϊόντα ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 24 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.