ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τύχη του κοινωνικού μερίσματος κρίνεται στο EυroWorking Group

08:54 - 25 Οκτ 2018 | Οικονομία
Η τύχη του κοινωνικού μερίσματος κρίνεται στο EυroWorking Group
Ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη του κοινωνικού μερίσματος κρίνεται η αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, καθώς αναμένεται να εξεταστεί σε ποιο βαθμό η χώρα μας έχει δημοσιονομικό χώρο για να το χορηγήσει.

Η αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις του Eurogroup σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων. Κατά τις εκτιμήσεις των θεσμών, ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019 σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση θετικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 3,5% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% που εκτιμά η κυβέρνηση.

Αν η διαφορά δεν γεφυρωθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις, τότε ή θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μέρος των περικοπών των συντάξεων, ή να περιοριστούν περαιτέρω τα θετικά μέτρα ή να ληφθούν ισοδύναμα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητεί τίποτα λιγότερο από ακύρωση του μέτρου. Στη βάση αυτή ενδεχομένως να αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να χορηγήσει 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018 ως κοινωνικό μέρισμα, ποσό που θα προέλθει από το εφετινό «υπερπλεόνασμα» που αναμένεται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό προσθέτοντας όμως ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων». Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, «πρέπει ακριβώς να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν».

Και εάν από αυτή τη διαβούλευση περισωθούν οι συντάξεις δεν είναι σίγουρο πως θα διασωθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.