ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβόπουλος: Πιθανό να υπάρξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες

17:51 - 26 Οκτ 2018 | Οικονομία
Προβόπουλος: Πιθανό να υπάρξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ.

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει πως "οι κίνδυνοι παραμένουν", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό το βάρος των "κόκκινων δανείων".

"Αν δεν διδαχτούμε από τα λάθη μας και δεν τα διορθώσουμε σύντομα, οι κίνδυνοι παραμονεύουν", τονίζει ο κ. Προβόπουλος και εξηγεί:

"Ο κίνδυνος αυτή τη φορά δεν θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο, καθώς τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης αποκλείεται να εγκρίνουν ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας".

Αναφορικά με τις αγορές θωρεί δεδομένο πως θα επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα άτυπο Μνημόνιο διαρκείας για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου δημόσιου χρέους. 

Για τις ελληνικές τράπεζες ο Γιώργος Προβόπουλος δηλώνει μεν αισιόδοξος, αλλά έχει και για αυτές τις ανησυχίες του. Δεν αποκλείει μάλιστα να υπάρξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση, υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, ιδίως εάν η οικονομία δεν προχωρήσει με σταθερά και γρήγορα βήματα προς τα εμπρός.

"Παρά τις εμφανείς δυσκολίες του περιβάλλοντος, οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Καλούνται, ωστόσο, να επιταχύνουν τον βηματισμό τους. Είναι έτσι πολύ πιθανό, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν προχωρήσει με γρήγορα και σταθερά βήματα προς τα εμπρός, η επιχειρούμενη μείωση των κόκκινων δανείων να ροκανίσει τα κεφάλαιά τους και να χρειαστεί έτσι η αναπλήρωσή τους. Αυτό προφανώς φόβισε τους επενδυτές, σε μια στιγμή που το κόστος χρηματοδότησης στην Ιταλία αυξήθηκε απότομα, για τους γνωστούς λόγους, σπέρνοντας ανησυχίες ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών θα είναι μια δύσκολη και αβέβαιη άσκηση" αναφέρει. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που βίωσε μια πρωτοφανή κρίση διαρκείας, είναι ίσως στα όρια του θαύματος ότι επέζησαν οι τράπεζες και ουδείς καταθέτης είχε απώλειες". 

Θεωρεί πως πλέον οι καταθέτες έχουν ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο, εκτός βέβαια αν επαναληφθούν όπως λέει, λάθη του παρελθόντος.

Τέλος, μιλώντας για τα νέα του καθήκοντα στον όμιλο Ελλάκτωρ, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: "Το έργο στον όμιλο εταιρειών Ελλάκτωρ συνίσταται: πρώτον, στην εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου σχήματος εταιρικής διακυβέρνησης, που να εγγυάται τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού. Δεύτερον, η αποστολή αφορά τη διοικητική κι οργανωτική ανασύνταξη του ομίλου, με στόχο την εκλογίκευση των επιμέρους δραστηριοτήτων, τον έλεγχο των διοικητικών εξόδων και την άντληση φορολογικών και χρηματοοικονομικών ωφελειών από τις προκύπτουσες συνέργειες. Έργο αντικειμενικά δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, αλλά απολύτως εφικτό. Για αυτό και είμαι αισιόδοξος".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.