ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιράντα Ξαφά: Όσο δεν συντελούνται μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα παραμένει εκτός αγορών Κύριο

07:47 - 31 Οκτ 2018 | Οικονομία
Μιράντα Ξαφά: Όσο δεν συντελούνται μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα παραμένει εκτός αγορών
Με την μεγάλη της εμπειρία σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και στο IMF, η κα Μιράντα Ξαφά ξεκαθαρίζει από την αρχή των δηλώσεών της στο Reporter ότι <η Ελλάδα που εξήλθε ημερολογιακά από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου 2018, είναι σήμερα ιδιαίτερα ευάλωτη σε διεθνείς αναταράξεις όπως για παράδειγμα με το πρόβλημα της Ιταλίας, λόγω υψηλού χρέους, χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας και χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής>.

Όπως εξηγεί η κα Ξαφά <οι τρεις παραπάνω λόγοι προκαλούν χαμηλά έσοδα για το κράτος, τα έσοδα συνεπάγονται μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και χαμηλής πιστοληπτικής αναβάθμισης. Συνεπώς η χώρα μας δεν μπορεί να εξέλθει να δανειστεί με λογικά επιτόκια συμβατά με το ύψος του χρέους>.

Ταυτόχρονα η κα Ξαφά τονίζει ότι <οι ξένοι οίκοι θα αναρωτιούνται ότι όσο καθυστερεί η Ελλάδα να εξέλθει στις αγορές για να μπορέσει να δανειστεί τι θα συμβεί μόλις μειωθεί και το μαξιλάρι ασφαλείας των 22 δισ. ευρώ που έχει η χώρα μας μέχρι και το 2022>.

Σε ερώτηση του Reporter τι πρέπει να κάνει άμεσα το υπουργείο οικονομικών η κα Ξαφά είναι απόλυτη και ξεκάθαρη στις δηλώσεις της: < Η απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγής με σημαντική περικοπή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν την προώθηση της επιχειρηματικότητας>

<Οσο δεν συντελούνται μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να αναβαθμισθεί η Ελλάδα μετά την κατηγορία των Junks που είναι σήμερα και άρα δεν θα μπορεί να δανεισθεί με λογικά επιτόκια>.

Μίγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας έχουν καθηλώσει τη χώρα που χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο

Απαντώντας στην ερώτηση του Reporter  γιατί η χώρα δεν αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς η κα Μιράντα Ξαφά δίνει την δική της εκδοχή: < Είτε για λόγους ιδεοληψίας είτε επειδή είναι άσχετοι με το αντικείμενο της ανάπτυξης δεν παρατηρούμε αποτελέσματα στη προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Μπορεί ο πρωθυπουργός και ο κ Τσακαλώτος στα ταξίδιά τους στο εξωτερικό να μιλούν με ξένους επενδυτικούς ομίλους αλλά όπως διαπιστώνουμε δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις>.

Ελληνικό, Eldorado έκαναν μεγάλο κακό στη φήμη της χώρας

Η κα Ξαφά υπογραμμίζει ότι <έκαναν μεγάλο κακό στην φήμη της χώρας οι υποθέσεις της επένδυσης στο Ελληνικό όπου καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση αλλά και το θέμα της Eldorado αφού χάνει την άδειά της παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει όλα τα δικαστήρια στα οποία έχει προσφύγει>.

Η λύση θα προέλθει από μία επόμενη κυβέρνηση φιλική ως προς τις επενδύσεις

Το πρώην στέλεχος του IMF εμφανίζεται αισιόδοξη για τη πορεία της χώρας αν και εφόσον υπάρξει κυβέρνηση που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κα Ξαφά: <για να μπορέσει να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα θα χρειαστεί η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές-όποτε κι αν γίνουν- να είναι πιο φιλική στην ανάπτυξη και να ακολουθήσει πολιτική χαμηλής φορολογίας και χαμηλών δαπανών στο δημόσιο>.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.