ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «βαθύ κράτος» φροντίζει τον εαυτό του και επί ΣΥΡΙΖΑ

08:05 - 31 Οκτ 2018 | Οικονομία
Το «βαθύ κράτος» φροντίζει τον εαυτό του και επί ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Τρίτη από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στον Νοέμβριο στη νομοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών. Μία πιο προσεκτική ματιά στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δείχνει, ωστόσο, πως και στην Πρώτη Φορά Αριστερά το «βαθύ κράτος» πετυχαίνει τους σκοπούς του, ενώ αποδεικνύεται και η σχέση… εξάρτησης με τον Πάνο Καμμένο.

Η κυβέρνηση έχει ως κορωνίδα στον προϋπολογισμό του 2019 τη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ σε αυτόν περιλαμβάνονται και μία σειρά μέτρων ανακούφισης του κοινωνικού ιστού. Πρόκειται, όμως, για σταγόνες στον ωκεανό, καθώς οι όποιες ελαφρύνσεις δεν έχουν επί της ουσίας αναπτυξιακό πρόσημο και οι διαφορές που θα δουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους είναι μηδαμινές.

Ο ΕΝΦΙΑ το 2019 απλώς θα γίνει πιο αναλογικός, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι επίσης σχεδόν μηδαμινή στο 1%, όπως και αυτή του ΦΠΑ.

Ο μεγάλος κερδισμένος αντίθετα είναι και πάλι το «βαθύ κράτος», γεγονός που αποτυπώνεται στη απόφαση να επιστραφούν τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με αυτό, έως το τέλος του 2018, περίπου 250.000 δικαιούχοι, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα λάβουν αναδρομικά. Το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά).

Και ασφαλώς δεν φταίνε οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία προεκλογική απόφαση, που στοχεύει στην ευνοϊκή μεταχείριση ανθρώπων, εν δυνάμει ψηφοφόρων.

Ιδιαίτερα δε για τους ενστόλους, πρέπει να σημειωθεί πως είναι ίσως το τελευταίο… κάστρο του Πάνου Καμμένου, που αρνήθηκε να περιορίσει τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας, ακόμη κι όταν χρειάστηκε να βρεθούν τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτή την περίπτωση δεν χαλάει το χατίρι του συγκυβερνήτη του. Οι δικαστικοί, ούτως ή άλλως κρατάνε τις τύχες τους στα χέρια τους, γιατροί, δικηγόροι (κερδίζουν ασφαλιστικές εισφορές) είναι ομάδες που φέρνουν ψήφους, προσθέστε και μερικούς διορισμούς και έχετε την τέλεια προεκλογική συνταγή.

Αν μάλιστα περάσει και η μη περικοπή των συντάξεων και υπάρξει και υπερπλεόνασμα για να μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα, τότε ο Πρωθυπουργός θα είναι πανέτοιμος για τις εκλογές. Παρότι δεν θα έχει να παρουσιάσει κανένα αναπτυξιακό πλάνο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη παρουσία του στη ΔΕΘ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.