ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup αλά ιταλικά, με φόντο την Ελλάδα

11:07 - 04 Νοε 2018 | Οικονομία
Eurogroup αλά ιταλικά, με φόντο την Ελλάδα
Η Ιταλία είναι η «πρωταγωνίστρια» στα τελευταία Eurogroup και θα είναι οπωσδήποτε σε πρώτο πλάνο και στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα γίνει συζήτηση και για την Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, όμως, το ιταλικό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κομισιόν να γυρίσει πίσω, για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης, το σχέδιο του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης.

Συνεπώς, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα τεθεί εκ νέου το αίτημα της ΕΕ για αλλαγή της πρόβλεψης για έλλειμμα, που η Ρώμη έχει ορίσει στο 2,4%.

Μέχρι στιγμής η Ιταλία δεν δείχνει διάθεση συμμόρφωσης, ωστόσο, η Κομισιόν θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η "ποινή" για ένα κράτος που δεν συνετίζεται έρχεται μετά από μία μακρόσυρτη διαδικασία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανιών, προβλέπει "πέναλτι" ίσο με το 0,25% του ΑΕΠ και εν συνεχεία με το 0,5% του ΑΕΠ και δεν έχει μέχρι στιγμής ποτέ εφαρμοσθεί. Ίσως να είναι αυτή η πρώτη φορά

Συζήτηση για το ελληνικό αίτημα                        

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως θα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων, το οποίο περιλαμβάνεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η χώρα μας στην Κομισιόν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα… κόψει αντιδράσεις και ασφαλώς περιμένει να δει ποια στάση θα κρατήσει ο Γερμανός ομόλογός του, Όλαφ Σολτς και ποιες άλλες χώρες θα επηρεάσει.

Η στήριξη της Κομισιόν θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τη γερμανική στάση, που ακόμη κι αν δεχθεί τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων ενδέχεται να ζητήσει… ανταλλάγματα.

Στόχος Ελλάδας και Κομισιόν είναι, πάντως, να μην «χρονίσει» το ζήτημα και το τοπίο να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.