ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρωμα Ιταλίας στο Eurogroup, με «βολιδοσκόπηση» επί των ελληνικών συντάξεων

10:15 - 05 Νοε 2018 | Οικονομία
Άρωμα Ιταλίας στο Eurogroup, με «βολιδοσκόπηση» επί των ελληνικών συντάξεων
Εκτός της επίσημης ατζέντας του σημερινού Eurogroup βρίσκεται η Ελλάδα, με το ιταλικό ζήτημα να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει και εκτός συζήτησης, καθότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επιχειρήσει μια «βολιδοσκόπηση» των διαθέσεων των εταίρων απέναντι στο θέμα της μείωσης των συντάξεων.

Δεδομένου ότι θα εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών, το ζήτημα της μείωσης των ελληνικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς και άλλα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να «τρυπώσουν» στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, «κλειδί» αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία και ποιες άλλες χώρες θα επηρεάσει. Από την ελληνική πλευρά πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχουν δηλώσει ότι «πρόκειται για αχρείαστο μέτρο» από τη στιγμή που τηρούνται οι όροι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάντως, τη συνεδρίαση αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία, καθώς στην ατζέντα έχει περιληφθεί και επισήμως η συζήτηση επί της επιστολής απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν. Μέχρι στιγμής η Ιταλία δεν δείχνει διάθεση συμμόρφωσης, ωστόσο, η Κομισιόν θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.