ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τόμσεν: Δεν αποφασίζει το ΔΝΤ για τις συντάξεις-Πρόβλεψη ανάπτυξης 2,4%

16:23 - 08 Νοε 2018 | Οικονομία
Τόμσεν: Δεν αποφασίζει το ΔΝΤ για τις συντάξεις-Πρόβλεψη ανάπτυξης 2,4%
Mε την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των νεότερων προβλέψεων του ΔΝΤ αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως η περικοπή ή όχι των συντάξεων είναι ζήτημα της κυβέρνησης και της Κομισιόν.

Αυτή είναι η πάγια θέση του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα, που ναι μεν δηλώνει ότι θεωρεί πως πρέπει να εφαρμοστούν από τα συμφωνημένα, αλλά από την άλλη μεριά σημειώνει πως ο ρόλος του στην Ελλάδα είναι πλέον συμβουλευτικός και τις αποφάσεις παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω το δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο για αυτό», ανέφερε σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους.

Γενικότερα πάντως σημείωσε πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτές είναι «βαθιές μεταρρυθμίσεις», αλλά παρέπεμψε για τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής. Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς παρ’ ότι οι θέσεις του έχουν αυξημένη απήχηση. «Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε γνώμη για βραχυχρόνια θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τράπεζες και ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, επίσης ο Π. Τόμσεν ξεκίνησε την απάντησή του με τη διατύπωση « δεν εμπλεκόμαστε στο διάλογο». Συμπλήρωσε όμως πως στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% το 2019

Στο μέτωπο των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει πλέον στο 2,4% (οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,5%) το 2019 με το ΔΝΤ να είναι ίσως για πρώτη φορά πιο αισιόδοξο ακόμα και από την Κομισιόν, που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Ανοδικά αναθεωρημένες είναι άλλωστε και οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης του 2020 στο 2,2% (από 1,8%), ενώ για φέτος ο πήχης μπαίνει στο 2%.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.