ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg:Η Μέρκελ έτοιμη να στηρίξει τον Τσίπρα για τις συντάξεις

19:14 - 13 Νοε 2018 | Οικονομία
Bloomberg:Η Μέρκελ έτοιμη να στηρίξει τον Τσίπρα για τις συντάξεις
Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά και μέσω του προϋπολογισμού που κατέθεσε στην Κομισιόν.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο και το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Γερμανία. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, πάντως, αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν και μέσα στο κόμμα της (CDU), αλλά και στο "αδελφό" κόμμα CSU, είναι έτοιμη να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και να επιτρέψει να μην εφαρμόσει η Ελλάδα τις συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από τη Γερμανία, που έχουν γνώση του ζητήματος, αλλά δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως, το Bloomberg επισημαίνει πως πρόκειται για μία "χειρονομία" από τη μεριά της Μέρκελ, που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα μοιάζει με δώρο στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών, που θα γίνουν εντός του 2019.

Στο ίδιο δημοσίευμα το Bloomberg, επικαλείται και τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για "σοφή και λογική" τακτική από τη μεριά της Ελλάδας, που δεν προκάλεσε μονομερή ενέργεια, αλλά συζητά με τους εταίρους της για μη περικοπή των συντάξεων, υπό την προϋπόθεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Η συγκεκριμένη στάση της Γερμανίας, σημειώνει το Bloomberg έρχεται και ως επιβράβευση της Ελλάδας, που συμμορφώνεται με τους κανόνες της ευρωζώνης, την ώρα που η Ιταλία αρνείται να το κάνει και αναμένεται να έρθει σε ρήξη με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:00 - 13 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.