ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζα Ανάπτυξης Συμβουλίου Ευρώπης: Δάνεια €1,1 δισ. σε ένδεκα χώρες

15:10 - 17 Νοε 2018 | Οικονομία
Τράπεζα Ανάπτυξης Συμβουλίου Ευρώπης: Δάνεια €1,1 δισ. σε ένδεκα χώρες
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε, σε χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση, την χορήγηση δανείων ύψους 1,1 δις ευρώ, σε ένδεκα ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Οργανισμού, για την χρηματοδότηση νέων κοινωνικών σχεδίων.

Από την λίστα των χρηματοδούμενων χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης απουσιάζει η Ελλάδα!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σ’ αυτή τη λίστα των δανείων, παρουσιάζουν οι λόγοι για τους οποίους δόθηκαν.

Αναλυτικότερα:

  • Τσεχική Δημοκρατία: δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Komerční banka (KB) για την υποστήριξη σχεδίων κοινωνικών επενδύσεων που αναλαμβάνονται από περιφέρειες, δήμους και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό των αστικών και αγροτικών υποδομών καθώς και για μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
  • Φινλανδία: δάνειο ύψους 60 εκατ. Ευρώ προς τον Δήμο του Τάμπερε για τη χρηματοδότηση δημόσιων υποδομών στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδίως σχολεία και εγκαταστάσεις ημερήσιας φροντίδας, καθώς και άλλες δημοτικές επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αστικές και αγροτικές περιοχές.
  • Γεωργία: δάνειο ύψους 5 εκατ. Ευρώ προς την JSC Credo Bank για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και να υποστηριχθούν δραστηριότητες που παράγουν εισόδημα και αυτοαπασχόληση σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Γερμανία: δάνειο ύψους 80 εκατ. Ευρώ προς την πόλη της Νυρεμβέργης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και ανακαίνισης των σχολείων και των εγκαταστάσεων φροντίδας πρώτων βοηθειών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής και της ψηφιοποίησης. Τουλάχιστον πενήντα διαφορετικά ιδρύματα αναμένεται να επωφεληθούν από τα κεφάλαια της CEB.
  • Ιταλία: δάνειο ύψους 150 εκατ. Ευρώ προς το Istituto per il Credito Sportivo (ICS), δημόσια τράπεζα που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων και παρέχει επιδοτούμενα δάνεια στις τοπικές αρχές. Το δάνειο της CEB θα χρηματοδοτήσει διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, ειδικά εγκαταστάσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, και αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα τους νέους, τους σπουδαστές και τους ηλικιωμένους.
  • Λετονία: δάνειο ύψους 15 εκατ. Ευρώ προς το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Ρίγα (RTU), ένα από τα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, για τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης. Οι εργασίες ανακαίνισης και κατασκευής που θα χρηματοδοτηθούν από την CEB αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερους από 7.000 μαθητές ή το ήμισυ του φοιτητικού πληθυσμού της RTU.
  • Πολωνία: δάνειο ύψους 150 εκατ. Ευρώ προς την Europejski Fundusz Leasingowy (EFL) για την παροχή πίστωσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕΜ), οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕΜ, τα κεφάλαια θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων μόνιμων και εποχιακών θέσεων εργασίας.
  • Ρουμανία: Δάνειο ύψους 177 εκατ. Ευρώ προς την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής δύο φυλακών με συνολική χωρητικότητα 1.900 θέσεων, καθώς και δύο εγκαταστάσεων για περίπου 1.300 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σχεδιασμένους σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακών (EPR).
  • Σερβία: δάνειο 200 εκατ. Ευρώ προς την κυβέρνηση για επενδύσεις σε υποδομές υγείας. Τα κεφάλαια του CEB θα χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση πολλών ιδρυμάτων δημόσιας υγείας σε και γύρω στις 20 πόλεις της χώρας και αναμένεται να ωφελήσουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και του προσωπικού.
  • Σλοβενία: δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ταμείο Στέγασης της Σλοβενίας (HFS) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 800 νέων μονάδων κοινωνικής κατοικίας στη Λιουμπλιάνα και το Μαρίμπορ. Τα κεφάλαια του CEB θα παράσχουν οικονομικά προσιτές στέγες ενοικίασης σε άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και θα αυξήσουν το δημόσιο απόθεμα κατοικιών στη Σλοβενία.
  • Ισπανία: δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο της Βαρκελώνης, για να υποστηρίξει τη μετάβασή του προς μια πιο περιεκτική και βιώσιμη πόλη. Το δάνειο που χορηγεί η CEB θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, ανακατασκευή και αναβάθμιση δημοτικών υποδομών, όπως σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσιους χώρους, καθώς και μέτρα που ενθαρρύνουν τη χρήση ποδηλάτων.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.