ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ισχυρά κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις-Έμφαση στη βιομηχανία

16:07 - 21 Νοε 2018 | Οικονομία
Νέα ισχυρά κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις-Έμφαση στη βιομηχανία
Η κυβέρνηση ετοιμάζει «για τις άμεσες ξένες επενδύσεις τον "Νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις", που βελτιώνει πάρα πολύ το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, παρέχοντας πολύ πιο ισχυρά κίνητρα και μάλιστα κίνητρα που απευθύνονται όχι στον τουρισμό, αλλά κυρίως στην βιομηχανία, σε επιχειρήσεις που θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα την Έρευνα και Ανάπτυξη, κτλ. Είναι ένα πολύ πιο αξιόπιστο για τον επενδυτή πλαίσιο, που ταυτόχρονα διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Το νομοσχέδιο «είναι ήδη, εδώ και μία εβδομάδα, στην Γραμματεία της Κυβέρνησης, περιμένουμε να βγει στη διαβούλευση από μέρα σε μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα κίνητρα που περιλαμβάνει είναι:

·         φορολογία: μείωση της φορολογίας κερδών κατ' ανώτατο όριο μέχρι 7 εκατ. ευρώ ετησίως ανάλογα με το ύψος και το είδος της  επένδυσης

·         επιδότηση μισθολογικού κόστους με ειδική ενίσχυση

·         ενίσχυση των έργων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D)

·         ειδικό καθεστώς φορολόγησης για στελέχη από το εξωτερικό (αποφυγή φορολόγησης για εισοδήματα που έχουν στη χώρα τους)

Ειδικά για την σημασία της επιλογής των φοροαπαλλαγών αντί των επιδοτήσεων που προκρίνονταν στο παρελθόν, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν project που έφταναν τα 400 εκατ. ευρώ για τα οποία μπορεί να επιδοτούνταν με 160 εκατ. ευρώ από το κράτος, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις η ενίσχυση μπορεί να έφτανε το 60%, οπότε π.χ. για 100 ευρώ επένδυσης κάποιος έπαιρνε από την Πολιτεία 60 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα».

Πάμε για ρεκόρ 12ετίας με 4 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων φέτος

Νωρίτερα, ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε την «ευχάριστη διαπίστωση» ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις που πέρυσι έφτασαν τα 3,2 δισ. ευρώ φέτος «τρέχουν» με 16% (στο 9μηνο) και άρα θα προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ, «δείχνει αύξηση της εμπιστοσύνης στην σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας». Αυτές οι άμεσες ξένες επενδύσεις «είναι το υψηλότερο ποσό που ήρθε στην Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία ... είχαμε 4,2 δισ. ευρώ το 2006 ... όλη αυτή την περίοδο τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά ... πέρυσι τα 3,2 δισ. ευρώ ήταν και πάλι το υψηλότερο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.