ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μέρισμα περιμένουν αγορά και εφορία

10:00 - 29 Νοε 2018 | Οικονομία
Το μέρισμα περιμένουν αγορά και εφορία
Με το «σύνδρομο της τέταρτης εβδομάδας» να κυριαρχεί και το φετινό Νοέμβριο, (δηλαδή την εξάντληση των οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών και κυρίως των συνταξιούχων την τρίτη εβδομάδα του μήνα) ουρές ήδη γίνονται από χτες στις τράπεζες για την ανάληψη της σύνταξης και των μισθών του μήνα.

Παράλληλα πολλά νοικοκυριά και ειδικά συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που χτες με τροπολογία πέρασε ως ρύθμιση από τη Βουλή. Αυτά α 710 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει η κυβέρνηση, αναμένει η αγορά αλλά και τα κρατικά ταμεία καθώς πολλά εξ αυτών θα πάνε σε εκπλήρωση υποχρεώσεων φόρων (Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας κτλ)  αλλά και κάλυψη βασικών αναγκών. Καθώς θα πέσουν βέβαια στην αγορά μέρος αυτών των 720 εκ θα πάνε μέσω έμμεσων φόρων και στα ταμεία του κράτους.

Πάντως τα τελευταία χρόνια εμπεδώνεται μια διαδικασία επιδοματικής πολιτικής ως αντιστάθμισμα των απωλειών που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά. Κάτι που έχει τροφοδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση για το ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο διανομής του υπερπλεονάσματος.

Κεντρικό πρόταγμα της Ν.Δ. είναι ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα την ώρα που η μεσαία τάξη στενάζει, μένει εκτός νυμφώνος και οδηγείται στην φτωχοποίηση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει λόγο για ισορροπημένες παροχές που κατανέμονται αναλογικά.

Πάντως πέρα από τις κόντρες η αγορά περιμένει μια  βελτίωση κλίματος και ψυχολογίας ώστε να μπορέσει να κινηθεί και να τζιράρει και πάλι μετά την Black Friaday που και φέτος συγκέντρωσε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.