ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Επόμενος στόχος να δούμε τον ΕΝΦΙΑ το 2019-2020

12:58 - 30 Νοε 2018 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Επόμενος στόχος να δούμε τον ΕΝΦΙΑ το 2019-2020
Στα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων που ωφελούνται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30%, πάνω από το ένα εκατομμύριο άτομα ανήκουν στη μεσαία τάξη. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η μεσαία τάξη είναι εκτός), προσθέτοντας πως και στην υψηλότερη αξίας ακίνητη περιουσία, όπου οι μειώσεις είναι έως 20%, θα υπάρξουν άτομα τα οποία, με οποιονδήποτε ορισμό της μεσαίας τάξης, θα έχουν ωφέλεια.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι προφανώς θα μπορούσε το όφελος να ήταν μεγαλύτερο και εάν υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος η μείωση θα ήταν εφάπαξ 50% μεσοσταθμικά. Τώρα, είπε, «πρέπει να δούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ συνοδευτικά, τι θα κάνουμε το 2019 και τι θα κάνουμε το 2020».

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ έρχεται μετά τις τελευταίες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας, που επιβάρυναν κατά 260 εκατομμύρια ευρώ τους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα ακινήτων σε τουριστικές περιοχές.

Οι εκκρεμότητες πάντως του ΕΝΦΙΑ είναι πολλές καθώς π.χ.  δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στα ακίνητα για αξία άνω των 250.000 ευρώ, αν το όριο αυτό θα μειωθεί ή και εάν θα αυξηθούν οι συντελεστές

Επίσης επίκεινται νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 και το 2020, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει του χρόνου με τον συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια που φέτος απηλλάγησαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.